EU ambasador Johann Sattler u Banjoj Luci: Predložena legislativa o medijima i civilnom društvu, ukoliko bi bila usvojena, predstavljala bi korak unazad na EU putu

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler, ambasadorica Republike Češke u BiH, Ivana Hlavsová, i šef Misije OSCE-a u BiH, Brian Aggeler, otvorili su konferenciju „Mediji i civilno društvo: Kritički glasovi pod pritiskom?” koja je održana u Domu omladine u Banjoj Luci 1. juna.

Predstavnici medija, civilnog društva, eksperti i predstavnici institucija su govorili o aktualnim pitanjima vezanim za slobodu medija i nacrt izmjena i dopuna zakona koji se odnose na klevetu, kao i pitanjima vezanim za djelovanje civilnog društva i nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Ambasador Sattler je istakao da postoje prijetnje slobodi medija i izazovi za organizacije civilnog društva koje se odnose na cijelu Bosnu i Hercegovinu ali da su rizici u Republici Srpskoj hitniji nakon nacrta legislative kojom bi se kriminalizovala kleveta i postavile restrikcije civilnom društvu, što je trenutno u procesu.

„Želim da budem jasan – predloženo zakonodavstvo u ova dva domena značilo bi nazadovanje u ispunjavanju kriterija EU u ovoj važnoj oblasti. Po pitanju klevete, dozvolite mi da podsjetim da je dekriminalizacija klevete u BiH 2002. godine bila velika prekretnica za zemlju. Kriminalizacija klevete može se iskoristiti kako bi se ućutkali aktivisti za ljudska prava, novinari, civilno društvo i građani. Stigmatizacija i delegitimizacija aktera civilnog društva kao ‘stranih agenata’ vjerovatno bi rezultirala suzbijanjem i zastrašivanjem organizacija civilnog društva i ozbiljno ograničila njihova prava na slobodu udruživanja, mirnog okupljanja i izražavanja, te time podstakla klimu straha“, naglasio je ambasador Sattler.

“Dolazim iz zemlje koja ima vlastito iskustvo života u periodu komunizma, u kojem nije postojala sloboda medija i nije postojalo civilno društvo. Oni hrabriji među nama su neumorno ukazivali na to koliko je važno da imamo slobodan pristup informacijama, kao i mogućnost da budemo aktivni i ostvareni članovi građanskog društva. Upravo oni su završavali na optuženičkim klupama i u zatvorima. I zato sam, između ostalog, danas ovdje da podsjetim da podrška slobodi medija, civilnom društvu i nezavisnim novinarima je jedan od prioriteta naše vanjske politike i Ambasada Republike Češke podržava ove napora kroz mnogobrojne projekte u Bosni i Hercegovini”, rekla je Ivana Hlavsová, ambasadorica Repubike Češke u Bosni i Hercegovini.

“Misija OSCE-a u BiH, zajedno sa drugim izvršnim strukturama OSCE-a – Uredom predstavnice OSCE-a za slobodu medija i Uredom OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) – je izuzetno zabrinuta zbog klime rastućeg neprijateljstva prema novinarkama i novinarima i civilnom društvu u BiH. Ujedinjeni smo, zajedno sa našim partnerima u međunarodnoj zajednici, u snažnom protivljenju predloženim amandmanima NSRS-a na Krivični zakonik u RS-u, kojim bi kleveta ponovo bila kriminalizovana,” rekao je Aggeler.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka, poručio je vlastima u Republici Srpskoj da ne treba da nastave procedure vezane za predložena zakonska rješenja upozoravajući na negativne posljedice po slobodu izražavanja i slobodu medija.

“Postoji potreba da se donese niz zakona koji bi na bolji način uredili oblast medija, da to ne uključuje ovaj zakon. Osnovni preduslov da se medijska zajednica uključi u takav proces je da se povuku amandmani na Krivični zakonik koji se odnose na klevetu. Najviše međunarodne institucije su rekle da bi takav zakon ugrozio opstanak medija i predstavnici vlasti u Republici Srpskoj bi trebali čuti takve poruke,” rekao je Vukelić.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH je rekla: “Svi predloženi zakoni imaju isti cilj. Ograničavanja kriticizma i slobode govora, zakonska rješenja će također služiti u svrhu targetiranja medija i organizacija i kreiranja unutarnjih neprijatelja koji će biti okrivljeni za sve loše stvari koje se dešavaju u društvu.”

 

Europa.ba