CLARIFICATION no. 1

Call for proposals. “SUPPORT TO RETURN TO KOTOR
VAROSMUNICIPALITY"
Call for Proposals Number: EC/BIH/CFP/08/002
Publication reference: EuropeAid/128-958/L/ACT/BA

Question 1

On the project proposal guidelines it stands that: “It is expected that the final beneficiaries (returnees-
refugees and displaced persons) of this project are those selected under CARDS 2003 initiative for Kotor
Varos. Once the contract is signed the final list of beneficiaries should be verified in cooperation with
municipal project implementation team and Ministry for Human Rights and Refugees. In the event that new
beneficiary should be included or old ones removed from the list, the Applicant should ask prior
authorisation from the EC Delegation.” In mean time, form the Local Authorities, we know for sure that at
least 16 of them have been supported from different projects. How can we deal? We have already the name
of other possible beneficiaries, can we include them?

Answer 1

Please note that the final list of beneficiaries will be verified once the contract is signed. For the estimation
of needed costs for repair of dwellings and other activities you should base your calculation on 40 dwellings.

Question 2

On the project proposal guidelines it stands that: “The project may target additional activities such as
sustainability measures, local capacity building, depending of other donor's contribution or municipal co-
financing.”. We are willing to give this support to these beneficiaries, and we are searching other Donors,

but this have to be included on the project proposal (as narrative and financial part) or we can only mention
it?

Answer 2

The additional measures should be indicated in the narrative and financial proposal as those will be
considered as added value to the intervention.

Question 3;

Under the point 2.1.4 “Eligibility of costs: costs which may be taken into consideration for the grant” it is
stated that:

“By derogation from Art. 14.2 the following direct cost are not eligible:

- financial service cost ( bank charges, cost of guarantees and similar charges )

- purchase costs for used equipment*

What about bank charges for paying the invoices to sub-contractors — are they eligible?

Answer 3
This CfP is funded under the IPA Programme and in accordance to the IPA regulations, the mentioned

financial service costs are not eligible. For the reference please see Part I, Title II, Chapter Ill, article
34(3)(g) of the IPA Implementing Regulations:
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http.//ec.europa.eu/europeaid/work/procedures/legislation/legal_bases/documents/ipa_implementing_rules_
en.pdf

Question 4

Rent of equipment - is it eligible?

Answer 4

Yes, if required and justified in the project proposal and reflected in the Project budget.
Question 5

Purchase of new equipment for associate that will be used for the project implementation is it eligible in case
of co-financing?

Answer 5
Yes, if required and justified in the project proposal as local capacity building.
Question 6

In the article 1.2 ,Objectives of the programme and priority issues” it is stated:

,In relation with the expected project impact, the following types of actions are eligible for financing: a)
Reconstruction of 40 dwellings and related technical infrastructure connections.

It is expected that the beneficiaries of this project are those selected under the CARDS 2003 initiative for
Kotor Varos (selected in accordance with Instruction on implementation of the selection procedure of
beneficiaries of delivery assistance programmes in support of reconstruction of housing units in aim of
return.”

and in 2.1.3 ,Eligible actions: actions for which an application may be made® is said:

,Once the contract is signed the final list of beneficiaries (returnees- refugees and displaced persons)
should be verified in cooperation with municipal project implementation team and Ministry for Human Rights
and Refugees. In the event that new beneficiary should be included or old ones removed from the list, the
Applicant should ask prior authorization from the EC Delegation.

If the beneficiaries selected under the CARDS 2003 did not change the refugee/displaced status, should we
take them into the project unconditionally, after the MHRR confirmation?

Answer 6
Yes, if the beneficiaries did not change the status and still wait for the assistance you should include them.

Question 7
Could we include some of the most vulnerable domicile population (2-4 families) instead of eventually
excluded pre-selected CARDS 2003 beneficiaries?

Answer 7

The priority for the beneficiaries is given to those that applied for the assistance but were not selected for
assistance due to the lack of funds.
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