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Clarification No. 1 

 

Publication Ref: EuropeAid/137-042/DD/ACT/BA; 

Subject: "Civil Society Facility 2014 and 2015" 

Location: Bosnia and Herzegovina 

 
Question 1: In case one organization applies as the main applicant on one project and as the co-applicant 

on another one, and the European Commission decides to support the first application (in which case the 

organization in question applied as the applicant), what happens with the second one? 

 

Answer 1:  According to the Guidelines for applicants:  

• The applicant may not be awarded more than 1grant under this Call for Proposals. 

• A co-applicant/affiliated entity may not be awarded more than 1 grant under this Call for 

Proposals. 

The applications are evaluated and ranked per lot. Only the best ranked applications will be awarded with 

a grant. In the hypothetic case you described, the better ranked application would be awarded with a grant 

and the second one would be rejected on the basis of the rule that either applicant or co-applicant cannot 

be awarded with more than one grant.  

 

Question 2: We are a local development agency established and financed by local government 

(Municipality) and in nature non-profit. Can you please answer us whether we are eligible to submit 

concept proposal to this Call? 

 

Answer 2:  

In accordance with article 2.2.4 of the Guidelines for applicants, "to ensure equal treatment of applicants, 

the Contracting Authority cannot give a prior opinion on the eligibility of applicants, affiliated entity(ies), 

an action or specific activities."  Please also see the Corrigendum N° 1. 

 

Question 3: The eligible entities must be registered as a NGO as stated in their statues (legal status), or 

other entities which are neither a part of a government nor a conventional for profit business, and 

economically independent from the state, but that are registered (and stated in their statues) as other legal 

forms such as foundations, associations, research centres. Are these also eligible for these calls? 

 

Answer 3: See answer number 2. 
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Question 4: Referring to the Chapter 2.1.4. Eligible actions: actions for which an application may be 

made, section ‘Number of applications and grants per applicants’, we have the following question: 

Our organization has interest to be the main applicant in the application in one lot and co-applicant in 

the application in another lot. Is one organization eligible to win both applications and implement one 

project as the main applicant and another as co-applicant? 

 

Answer 4: See answer number 1.  

 

Question 5: Referring to the Chapter 2.1.1. Eligibility of applicants, which says that “The education 

institutions including secondary schools and universities and other certified educational institutions” are 

eligible to be applicants or co-applicants, we have the following question: If we have a public school or 

university as a partner, are project team members who are in the same time employed by the public school 

entitled to the 1.1. Human resources – Salaries in the budget? 

Answer 5: Yes, they are. Please see also the related footnote 4 of the Annex III - Budget template. " 

Please note that the cost of staff assigned to the Action, must correspond to the actual gross 

salaries including social security charges and other remuneration-related costs; salaries and costs 

must not exceed those normally borne by the Beneficiary (ies), as the case may be, unless it is 

justified by showing that it is essential to carry out the Action ( Art 14.2 of General Conditions) . 

When submitting the Budget, please indicate if any of the project staff under Budget heading 1 

Human Resources are paid from public budget. Please note that the salary costs of the personnel 

in question will be  considered eligible costs to the extent that they relate to the cost of activities 

which the relevant public school/university would not carry out if the project concerned were not 

undertaken. Hence, these payments cannot be used  as top-ups for the personnel. For all staff that 

you plan to engage for the project, and who are  paid through public funds,  please provide the 

following: 

-- detailed information which budget lines are foreseen to be utilized for this purpose (marked in 

the budget); 

-- statement of appointment (including time to be spent in the project) of the person planned to 

be engaged in the project including a declaration that these activities are not "regular activities 

carried out by the institution without the project", and an income statement showing the gross 

salary which is a basis for the calculation of the related costs.   
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Please note that the same information should be provided for any other person already 

paid through public funds if they are going to be paid on fee basis. " 

 

Question 6: The minimum grant of 150 000 euros for Lot 1 and Lot 4 involves the full value of the grant 

or only the contribution (which can vary btw. 50 and 90 percent) requested by EU? 

 

Answer 6: As per article 1.3 of the Guidelines for applicants, the minimum grant value of 150,000 EUR 

is referred to EU contribution which may vary between 50% and 90% of the total eligible costs of the 

Action.  

 

Question 7: Is it possible to have 2 co-applicants from associated countries or one from Bosnia and one 

from Serbia but not affiliated entities? 

 

Answer 7: Yes, it is possible.  

 

Question 8: Do we need to know the third parties if we will involve them at one point by contracting in 

the project at this stage of drafting Concept Note? 

 

Answer 8: No, but it is required to know the category of the third party at the stage of drafting the 

Concept Note.  Please also refer to the section 2.1.1 of the Application form. 

 

Question 9: Do all activities have to be implemented in Bosnia and Herzegovina? 

 

Answer 9: Yes. See article 2.1.4 (Location) of the Guidelines for applicants.  

 

Question 10: Can it be discriminatory concerning the application if the greater percent of contribution is 

demanded, for example 80 percent and not 50 percent, does this influence the final decision by the 

Commission? 

 

Answer 10: Cost-effectiveness of the action will be evaluated during the evaluation of the full 

application. Please see section 5 of the evaluation grid under article 2.3.2 of the Guidelines for applicants. 

Please see also the related article 2.1.5 of the Guidelines for reference.   

 

Yours sincerely, 
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Dimitrios KALOGERAS 
 
Head of Contracts, Finance and Audit Section 
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