Obuka carinskih službenika – Unaprijeđenje djelotvornosti na graničnim prelazima

Carinski službenici, koji su prošli četvorodnevnu obuku u Banjaluci, primili su 15. juna 2007. godine certifikate o uspješno završenoj obuci u okviru projekta podrške EU provedbi strategije integrisanog upravljanja granicama u BiH.

Certifikate su podijelili gosp. Kemal Čaušević, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH i gosp. Luc Steiman, menadžer projekta za integrisano upravljanje granicama pri Delegaciji Evropske komisije u BiH.

Ovim projektom se želi unaprijediti ideja o kontrolisanim i sigurnim granicama koje su u isto vrijeme otvorene za legalnu trgovinu i turizam. U koncept integrisanog upravljanja granicama je uključena koordinaciju i saradnju svih agencija i tijela koje su u vezi sa prekograničnim aktivnostima kako bi se osigurala maksimalna djelotvornost upravljanja granicama. Cilj je izgraditi funkcionalan, djelotvoran i integrisani sistem upravljanja granicama na državnom i međunarodnom nivou.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Misija u BiH, je pružila obuku za više rukovodstvo Uprave za indirektno oporezivanje. Sveukupni cilj obuke je povećati djelotvornost na graničnim prelazima i provesti ciljeve zacrtane u Strategiji Integrisanog upravljanja granicama u BiH.

Obukom su obrađene slijedeće teme: analiza situacije, organizacioni dokumenti (profili) upravljanja rizikom, upravljanje kadrovima, periodično izvještavanje organizacionih jedinica, aspekti saradnje carina sa drugim agencijama i organizacijama na graničnim prelazima, saradnja sa carinskim upravama susjednih zemalja, kontrola na graničnim prelazima koristeći analize rizika, pohranjivanje podataka, carinski informacioni sistem i poboljšanje ekonomskih tokova.

Evropska unija je obezbijedila sredstva u iznosu od 1 milion eura dok je Međunarodna organizacija za migracije obezbijedila sufinansiranje u iznosu od 18. 000 eura.

Evropska unija je takođe izdvojila dodatnih 1 milion eura za nabavku IT opreme kako bi omogućila stvaranje mreže u koju će biti povezane sve institucije uključene u ovaj sektor.

Europa.ba