Obnova igrališta u Sarajevu

Djeca iz vrtića “Dunja” i “Lastavica” 19. juna 2007. godine primila su goste koji su ih zabavljali na novoobnovljenom susjednom igralištu.

Ovom ceremonijom je obilježen završetak projekta koji je obuhvatio ukupno sedam igrališta u Sarajevskom kantonu. Evropska Unija je sarađivala sa Sarajevskim kantonom, sarajevskim opštinama i Javnim preduzećem PARK u zajedničkim naporima da se obezbijede čiste i sigurne zelene površine na kojima će se igrati djeca. 

Evropska komisija obezbijedila je opremu za igralište vrijednu oko € 130.000 koja uključuje kombinaciju višenamjenskih strujtura kao što su mostovi, tornjevi ili sprave za penjanje, kao i ljuljaške, okretaljke, klackalice, tobogane, klupe i kante za odlaganje otpada. Oprema je u potpunosti usklađena sa standardima sigurnosti EU, odnosno Evropskim standardima za opremu za igrališta.

Gospodin Abid Jusić, ministar prostornog uredjenja i zastite okolisa kantona Sarajevo, pojasnio je da je cilj stvaranje javnih prostora na kojima djeca i roditelji mogu uživati u lokalnom okruženju. Stoga su na njima istaknuti vidljivi podsjetnici za posjetitelje da se prostor održava čistim, sa kantama i pločama koje sadrže upute za korisnike da se ponašaju odgovorno u svom parku. Ministarstvo za urbano planiranje i zaštitu okoliša kantona Sarajevo finansiralo je oglasne ploče, dok će JP PARK čistiti i održavati okoliš i novu opremu.

Gospodin Kjartan Bjornsson, šef odjela za ekonomski razvoj i prirodne resurse delegacije Evropske komisije u BiH, rekao je djeci da je ova oprema poklon  Evropske unije i da se nada da će je dosta koristiti. Zatražio je od njih da  osiguraju da i njihovi roditelji pomognu u održavanju čistoće na ovom mjestu tako što će koristiti nove kante.

Gospođa Arzija Mahmutović iz Javne institucije “Naša djeca” pozdravila je činjenicu da je prepoznata potreba za revitalizacijom dječjih igrališta.

Nakon kratkog programa pjesama i plesova koji su izvela djeca iz vrtića, predstavnici kantonalne vlade i Evropske komisije posjetili su još tri parka u opštinama Novo Sarajevo i Centar na kojima su ih dočekali načelnici tih opština.

Europa.ba