Završna konferencija projekta za tehničke propise

Konferencija u povodu završetka projekta EU ITR – Savjetodavna podrška za preuzimanje i provedbu tehničkih propisa – održala se 24. jula 2007. godine u Sarajevu. EU je investirao 1,2 miliona eura u ovaj projekat koji je trajao 18 mjeseci.

EU ITR je koncipiran kako bi pomogao BiH da ispuni uslove za izvoz u EU i u zemlje potpisnice CEFTA-e, a potom i u zemlje članice Svjetske trgovačke organizacije (STO), a koji su vezani za dokazivanje sigurnosti proizvoda. Projekat se odnosi na zaštitu života i zdravlja građana, domaćih životinja i okoline, i na zaštitu potrošača od nesigurnih proizvoda. Ova oblast je regulisana sa oko 2000 akata EU. Pored preuzimanja propisa, EU projekat je pružao podršku izgradnji tehničke infrastrukture za ocjenjivanje usklađenosti proizvoda sa propisima, odnosno izgradnji sistema službene kontrole hrane i hrane za životinje. Dok se ovaj posao ne završi, BiH neće moći koristiti izvanredne trgovinske mjere EU po kojima BiH ima pravo izvoziti u EU skoro sve proizvode bez tarifnih i količinskih ograničenja pod uslovom da dokaže usklađenost sa propisima EU o sigurnosti proizvoda.

Gosp. Kjartan Bjornsson, šef Odjela za ekonomski razvoj i prirodne resurse Delegacije Evropske komisije u BiH, je pojasnio da su tehnički propisi od ključnog značaja za unapređenje bh. trgovine i za zaštitu zdravlja potrošača i okoline. Zakonski okvir je ključan za djelotvorno funkcionisanje jedinstvenog tržišta. BiH mora razviti kvalitetnu infrastrukturu i njena politika se mora prilagoditi i mora biti u mogućnosti da uvede odgovarajuće propise EU. Projekat savjetodavne podrške koji se završava danas igrao je veoma važnu ulogu u podsticanju preuzimanja i harmonizacije legislative, koja ispunjava zahtjeve iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i koja je donekle u skladu sa Acquis EU (zakoni EU) i propisima STO. Projekat je bio sastavljen od tri različite komponente. Svaka od njih se odnosila na različite partnere/korisnike, a izvanredna saradnja vodila je ka značajnom unapređenju, iako postoji još mnogo toga što treba biti odrađeno, a poteškoće u brojnim sektorima moraju biti otklonjene. Važnost ovih zadataka i dokazana sposobnost institucija da sarađuju, doveli su do toga da su sredstva IPA 2007 dodijeljena za dalji razvoj kvalitetne infrastrukture.

Gosp. Nenad Pandurević, savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, je naglasio da je od vitalne važnosti provedba standarda EU, tako da bh. preduzeća mogu izvoziti na EU i druga tržišta. Tek nakon ove povedbe lokalna preduzeća mogu imati koristi od trgovačkih olakšica EU te se može smanjiti postojeći trgovački deficit. On je dodao da je tehnički okvir koji štiti potrošače važan korak prema EU. Ključne institucije trebaju odraditi svoj dio posla, ali je pravi izazov onaj koji stoji ispred BiH, a to je izvršiti provedbu svih propisa. Ovo će biti dugotrajan proces, – i pored ohrabrujućih rezultata koji su do sada postignuti i dokaza da postoje izvjesni kapaciteti – ukupni kapaciteti bh. institucija moraju biti dalje unaprijeđeni.

Eksperti koji su bili uključeni u savjetodavnu podršku dali su pregled nekih od ostvarenih rezultata:

Komponenta 1 – Sigurni industrijski proizvodi

  • Podrška Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
  • Dvije direktive su preuzete u nacrtima BiH Naredbi
  • Uspostavljena je Agencija za nadgledanje
  • Procjenjena je sposobnost bh. laboratorija za provedbu Naredbi

Komponenta 2 – Sigurnost hrane

  • Uspostavljena je Agencija za sigurnost hrane
  • Preuzeta su 31 + 24 tehnička propisa o sigurnosti hrane
  • Procjenjena je sposobnost bh. laboratorija za provedbu tehničkih propisa

Komponenta 3 – STO/TBT

  • Podržan je Institut za standardizaciju BiH
  • Uspostavljanje WTO/TBT informacionog i notifikacionog punkta

Uposlenici institucija – korisnika podrške učestvovali su u preko 100 treninga, studijskih putovanja, radnih grupa i drugih aktivnosti na izgradnji kapaciteta.

Europa.ba