Obuka za osoblje obezbjeđenja u Prihvatnom centru za iregularne migrante

Trideset i sedam novouposlenih dobili su 26. jula 2007. godine certifikate za uspješno završenu intenzivnu trosedmičnu osnovnu obuku za osoblje obezbjeđenja Prihvatnog centra za iregularne migrante.

Obuka je osigurana u okviru projekta ”Podrška kapacitetima upravljanja migracijama”, koji je finansirala Evropska unija, a provela Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Obuka se održala u Policijskoj akademiji na Vracama i u samom Centru, koji se nalazi u Lukavici.

Gosp. Mijo Krešić, zamjenik ministra za sigurnost BiH, je izjavio da je obuka ojačala kapacitete Službe za poslove sa stancima, koja će rukovoditi Centrom za iregularne migrante, koji je finansirala EU, a osnovao IOM, i da su predavači nizozemskog Ministarstva pravde predstavili novom osoblju najbolju evropsku i međunarodnu praksu u ovoj oblasti.

Gosp. Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa stancima, čestitao je novouposlenima na njihovom uspješnom završetku obuke, te je apelovao na njih da održavaju najveće profesionalne standarde u svom poslu.

Gosp. Ferdinand Kopp, šef Odjela za prvosuđe i unutrašnje poslove Delegacije Evropske komisije u BiH, čestitao je novom osoblju, te je naglasio da je za njihov posao potrebno razumijevanje pojedinaca, kao i znanje o tome kako reagovati u različitim situacijama, jer upravljanje iregularnim migrantima mora biti djelotvorno, ali i veoma pažljivo. On je čestitao Ministarstvu sigurnosti i Službi za poslove sa stancima na njihovom razumjevanju i spremnost da poduzmu neophodne korake, naglašavajući da će EU nastaviti sa podrškom kada je riječ o neophodnoj obuci kako bi osigurao da BiH usvoji evropske i međunarodne standarde.

Gđa. Regina Boucault, šef Misije IOM-a, je istakla da je ova obuka bila samo dio podrške iz programa CARDS 2005, koji je uključivao savjetodavne usluge, obuku i opremu. Ona je izjavila da je odgovarajuće upravljanje tokovima migracija ključno za BiH, njene susjedne zemlje i EU. Prihvatni centar je neophodan za smještaj određenih kategorija, ali on ujedno mora da bude veoma funkcionalan i da djeluje u skladu sa zakonima.

Nakon podjele certifikata novoobučenom osoblju uslijedila je kratka demonstracija vještina prijema i procesuiranja iregularnih migranata, provjera njihovih stvari sa diskretnim metal-detektorom i osiguravanje za migrante osnovnih sredstva sa higjena.

Europa.ba