Konferencija o javnim nabavkama u Evropskoj Uniji i u BiH

25 septembra 2007 god. organizirana je diskusija o javnim nabavkama  od strane BiH Agencije za javne nabavke, koja je dobila savjetodavnu podršku Evropske Komisije i Sigme za tu svrhu.

Ova konferencija daje mogućnost onima koji u njoj učestvuju da shvate važnost i izazove koji leže pred sistemom javnih nabavki u BiH kao i da prihvate najbolju praksu u domenu iste u EU. Glavni cilj javnih nabavki u svakoj državi je da “dobije vrijednost za novac”, što garantira efikasnost javne potrošnje.

Gdin. Ferdinad Kopp, šef Odjela za pravosuđe i unutrašnje poslove Delegacije Evropske komisije u BiH naglasio je da zakonodavstvo Evropske zajednice daje dobre primjere i temeljit sistem nabavke koji je već primjenjen u dvadeset i sedam država članica kao i u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Sposobnost da uredi svoje zakonodavstvo kao i mogućnost da ga implementira predstavlja zahtjev za bilo koju zemlju koja zeli postati dio jedinstvenog ekonomskog prostora i tržišta. Imajući to na umu, izuzetno je važno za BiH koja bi, nadamo se uskoro, trebala potpisati SAA i ratificirati CEFTA ugovor. 

Gdin. Kopp je dodao da BiH treba početi ozbiljno raditi na unapređenju postojećeg zakonskog okvira za javne nabavke jednostavno stoga što će to uvesti disciplinu u domenu javne potrošnje što je zadatak koji bi svaka administracija trebala postići.

Prof. Martin Trybus sa Univerziteta u Birmingemu, Velika Britanija, objasnio je glavne značajke evropskog zakonodavstva na teme javnih nabavki i razloge zbog čega su oni potrebni. Dao je pregled događanja u domenu javnih nabavki i predviđanja u skoroj budućnosti, uključujući i dvije nove Direktive Evropske zajednice koje se upravo primjenjuju.

Gdin. Gheorghe Cazan, Generalni direktor u rumunjskoj Agenciji  za javne nabavke iznio je iskustva i naučene lekcije u njegovoj zemlji koja je uspješno prošla proces donošenja zakona o javnim nabavkama u skladu sa propisima EU.

Gđa. Đinita Fočo, Direktorica Agencije za javne nabavke BiH i Gdin. Amir Pilav, Predsjednik ureda za razmatranje žalbi, prezentirali su amandmane na Zakon o javnim nabavkama.

Europa.ba