Nova sjedišta Granične Policije BiH

Dana 26 Septembra 2007 god. svečano je otvorena nova sjedišta Granične Policije BiH u Sarajevu od strane Gdin. Vinka Dumančića, direktora Granične policije BiH, Gdin. Tarika Sadovića, ministra sigurnosti BiH, i ambasadora Dimitrisa Kourkoulasa, šefa Delegacije Evropske komisije u BiH.

Nova sjedišta nalazi se u blizini sarajevskog međunarodnog aerodroma. Četverospratnica, fasade urađene od stakla i metala, konstruirana je na način da obezbjedi zvučnu izolaciju neophodnu zbog blizine aerodroma.

Evropska Unija i Granična policija BiH zajednički su investirali u izgradnju sjedište. Ukupan iznos investicije je 3,65 miliona Eura, od kojih je Evropska Unija učestvovala sa 2,8 miliona Eura dok je Granična policija BiH učestvovala sa 850.000 Eura.

Sveukupno, Evropska unija je investirala 9,6 miliona eura kroz podršku Graničnoj policiji BiH, uključujući sjedište, nabavku različite opreme (kao što je kompjuterska oprema, oprema za nadzor, kancelarijski namještaj, vozila itd.) twinning i podršku u spriječavanju ilegalnih prelazaka granica Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Gdin. Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH izrazio je svoje zadovoljstvo što je u stanju proslaviti u istoj godini novo ime službe kojoj je na čelu kao i useljenje u novu sjedištu. Naglasio je da, useljavanjem u nove prostorije Granična policija godišnje stedi 180.000 KM (90.000 Eura), na taj način pomažući u racionalizaciji državnih troškova. Ovaj će objekat dodatno pomoći ovoj instituciji u prihvatanju evropskih standarda u praćenju i kontroli graničnih prelaza kao i jačanju sposobnosti za borbu protiv ilegalnih migracija, trgovine ljudima, i ostalih vidova prekogranicnog kriminala.

Gdin. Tarik Sadiković, ministar sigurnosti BiH, izrazio je svoje zadovoljstvo završetkom objekta izgrađenog za najstarijeg člana policijske obitelji. Premda je Granična policija vec respektabilna organizacija, još uvijek joj nedostaje obučenog ljudstva i dodatne opreme, no on je uvjeren da će se i to unaprijediti u bliskoj budućnosti. Pozdravio je pomoc EU u finansiranju objekta.

Ambasador Kourkoulas je naglasio činjenicu da je nova zgrada izgrađena za samo jednu godinu i deset mjeseci što ukazuje na sposobnost BiH društva za brze pomake. Dodao je da su daljnji EU fondovi na raspolaganju i da mogu biti namijenjeni čim se postigne dogovor o reformi policije. Napomenuo je da su postignuti pozitivni pomaci sporazumom o viznom režimu izmedju BiH i EU, kao i ratifikacijom CEFTA sporazuma u parlamentu BiH. Ispunjenjem uslova za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji dovesti će državu blize cilju.

Na kraju ceremonije zajednički su otkrili komemorativnu plaketu i potom obišli sjedištu.                                 

Europa.ba