Obuka u oblasti Evropske sigurnosne i obrambene politike

U sklopu ESDP/ESOP programa obuke za zemlje u regiji koje su dio Procesa stabilizacije i pridruživanja u Sarajevu je od 16. do 21. septembra 2007. godine održan seminar na temu “Buduċe perspektive, praktični aspekti i zaključci”.

Austrija je, u saradnji sa Njemačkom, Mađarskom i Slovenijom, ustanovila program obuke za provođenje Evropske sigurnosne i odbrambene politike za zemlje koje su u Procesu stabilizacije i pridruživanja: Albanija, BiH, Hrvatska, Makedonija i Srbija.

Program obuke se odvijao kroz četiri modula pokrivajući historiju, politiku, planiranje, strukturu i operativni dio Evropske sigurnosne i odbrambene politike. Cilj je bio pomoċi u razumijevanju širine, karakteristika i kompleksnosti ove materije.

Glavna direkcija za sigurnosnu politiku pri Ministarstvu odbrane Austrije u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom odbrane BiH organizirala je ovaj skup kako bi se obradio četvrti modul ESOP programa obuke u Sarajevu.

U okviru programa djelovale su radne grupe, čiji su članovi razmatrali brojne teme, upoređujuċi nacionalne prakse u pojedinim ministarstvima, na državnom nivou, kao i u raznim misijama, odnosno predstavništvima u Briselu. Teme su se odnosile na primjenu ESOP u praksi – na njihove parlamentarne, političke i  sigurnosne dimenzije. Na seminaru su razmatrani uticaji i načini na koje se može usvojiti sva neophodna legislativa i druge metode korisne za ostvarivanje planiranih zadataka u zemljama regije, koje su u Procesu stabilizacije i pridruživanja.

Voditelj obuke, dr. Heinz Vetschera, član Nacionalne akademije odbrane Austrije, naglasio je činjenicu kako se debate trebaju fokusirati na praktične a ne na političke aspekte problema. 

Razgovore na temu “Najbolja praksa i iskustva institucija u regiji, mehanizmi saradnje” vodio je ambasador Austrije u BiH, NJ. E. Werner Almhofer.

Gdin. Giulio Zanni, politički savjetnik pri Delegaciji Evropske komisije u BiH, dao je osvrt na pomoċ Evropske komisije tokom proteklih godina, na Proces stabilizacije i  pridruživanja i na ispunjavanje neophodnih uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, preciznije reforma policije, puna saradnja sa Međunarodnim tribunalom u Hagu, donošenje zakonskih propisa u sferi emitovanja javnog radio i televizijskog programa kao i reforma javne uprave. Naglasio je značaj izgradnje institucija i međugranične saradnje kroz IPA-u (Instrumenti za pretpristupnu podršku), i  dao pregled projekata, koje je finansirala EK, a koji se tiču policije.  

Gdin. Christian Haupt iz OSCE-a dao je prikaz institucionalne koordinacije između članica međunarodne zajednice i BiH vlasti sa stanovišta sigurnosti, kao što je, na primjer, reforma sigurnosnog sektora sa prateċim zakonodavnim aktima.

Ambasador Almhofer naglasio je, između ostalog, da buduċnost regiona zavisi od saradnje između zemalja u regionu.

Učesnicima ċe biti uručene diplome za uspješno okončan četvrti modul ovog seminara.

Europa.ba