Seminar o EU uslovljenosti

Dana 11. oktobra 2007. godine Direkcija za evropske integracije organizirala je seminar o EU uslovljenosti u okviru projekta tehničke pomoći finansirane kroz CARDS program.

Seminar je na jednom mjestu okupio službenike DEI kao i ostalih državnih institucija, predstavnike raznih nevladinih organizacija, članove akademske zajednice kao i članove diplomatskog kora, kako bi pokušao pridonijeti razumjevanju o konceptu i mehanizmima uslovljenosti i promocije kroz široku diskusiju.

Gdin. Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije, sažeo je do sada urađene reforme u BiH od vremena “Mape puta” i uspijeha mjerenih kroz donesene zakone i institucije, podsjećajući učesnike da su tehnički pregovori oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju završeni u predviđenom roku no ne može biti potpisan zbog poznatog problema usaglašavanja reforme policije. Dodao je da zemlje članice, koje su to postale prije 2004. godine (“EU-15”), možda nemaju dovoljno razumijevanja za nove potencijanle članice o širini i zahvatu reformi koje moraju doseći u mnogo kraćem vremenskom razdoblju nego što su to one imale u prošlosti.

Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije evropske komisije u BiH, naglasio je da uslovljenost može biti izraz koji se pogrešno tumači jer uključuje u sebe pomisao da jači nameće nešto slabijemu; no, u kontekstu proširenja on taj izraz vidi kao pozitivan utjecaj koji EU unosi kako bi istakao mogućnost političkog izbora kod zemalja kandidata kao i ojačao njihovu međusobnu saradnju. On   vjeruje da je to dovoljno jako kako bi pomoglo zemljama Zapadnog Balkana, a i BiH, da prevaziđu probleme izazvane raspadom bivše Jugoslavije. Izazov za BiH je da nađe nove puteve upotrebljavajući atraktivnost člansta u EU kako bi riješila specifične probleme. Na primjer, nisu samo odnosi sa susjedima ti koji zahtijevaju riješenja, već su to i oni između građana ove države.

Dr. Klaudijus Maniokas, predstavio je pregled EU uslovljenosti kao i “Evropeizaciju” u Centralnoj i Istočnoj Evropi zasnovano na njegovim vlastitim iskustvima kao Litvanskog glavnog pregovarača.

Gdja. Malinka Ristevska Jordanova, državna savjetnica u sekretarijatu za evropske poslove u vladi Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije predstavila je specifična iskustva sa uslovljenostima u njezinoj zemlji kako bi podijelila saznanja o naučenim lekcijama iz tog područja.

Dr. Antoaneta Dimitrova, predavač na Univerzitetu u Leidenu, specijalizirana na temu uloge EU u demokratizaciji Evrope, EU uslovljenostima, EU proširenju i institucionalnim promjenama, itd., govorila je o obećanjima i ograničenjima EU uslovljenosti kao o alatu reformi.

Seminar je uključio radne grupe kao i praktične zadatke.  

Europa.ba