Provedba novog konsenzusa o proširenju

Evropska komisija je danas usvojila godišnju strategiju za politiku proširenja Evropske unije. Ona pokazuje kako se primjenjuje novi konsenzus, koji su EU lideri usaglasili na samitu održanom u decembru 2006. godine. Pažljivo upravljanje procesom proširenja se nastavilo u 2007. godini. Komisija je takođe napravila pregled napretka koji je svaka zemlja kandidat i potencijalni kandidat ostvarila. Zaključeno je da je postignut čvrst ali nejednak napredak u zemljama Zapadnog Balkana i da regiji predstoje veliki izazovi. Proces pridruženja Turske se nastavlja iako treba obnoviti proces reformi.

Politika proširenja je najmoćniji instrument Evropske unije. Ona služi za postizanje strateških interesa Evropske unije u osiguranju mira, sigurnosti, slobode, demokratije i sprečavanju sukoba.  Ova politika pomaže povećanju prosperiteta i razvojnih mogućnosti kao i osiguravanju vitalnih transportnih i energetskih puteva.

Novi konsenzus o proširenju kojeg je Evropsko vijeće definisalo u decembru 2006. godine je zasnovan na principima konsolidovanja zalaganja, poštene i rigorozne uslovljenosti i bolje komunikacije sa javnošću u kombinaciji sa kapacitetom Evropske unije o integrisanju novih članova. Postojeći program proširenja uključuje zemlje Zapadnog Balkana i Tursku.

Komesar za proširenje Evropske komisije Olli Rehn je prilikom predstavljanja Izvještaja o napretku rekao: “U 2007. godini smo zabilježili čvrst ali nejednak napredak postignut u zemljama Zapadnog Balkana.  Pred nama su još uvijek glavni izazovi kao što su proces određivanja statusa Kosova, demokratski razvoj Srbije i izgradnja države Bosne i Hercegovine. Očekujem da će uslovi biti ispunjeni u 2008. godini i time zaključiti Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju sa svim zemljama iz regije.”

“U Turskoj je demokratija prevazišla političku krizu. Sada treba iskoristiti novi momentum kako bi se ponovo pokrenule reforme kojima će se poboljšati osnovne slobode, posebno sloboda izražavanja i religijska slobode, kako bi prevladale u svim dijelovima zemlje i poljima života” – dodao je komesar Rehn.

Evropska unija doprinosi stabilnosti i podstiče važne političke i ekonomske reforme. Od izuzetne je važnosti da se održi vidljivost i kredibilnost perspective pridruživanja kao i podrška zemalja članica Evropske unije procesu proširenja.

Komuniciranje je dakle kamen temeljac politike proširenja Evropske unije. Važno je slušati građane i odgovoriti na njihove zabrinutost tako što će se obezbijediti jasna i činjenična informacija. Zemlje članice Evropske unije su u najboljoj poziciji da predvode komuniciranje proširenja. Evropska komisija će nastaviti da igra svoju ulogu zajedno sa Evropskim parlamentom, državnim, regionalnim i lokalnim vlastima kao i građanskim društvom.

Pregovori o pridruženju sa Hrvatskom dobro napreduju i ulaze u odlučujuću fazu. Time se cijeloj regiji pokazuje da je evropska perspektiva konkretna i opipljiva. Evropska komisija očekuje značajan napredak u pregovorima o priključenju sa Hrvatskom tokom sljedeće godine, s tim da ona održi neophodni momentum reform i ispuni uslove.

Neophodno je što prije pojasniti status Kosova. Potrebno je pronaći održivo rješenje kojim će se osigurati demokratsko i multietničko Kosovo i doprijenijeti regionalnoj stabilnosti.

Glavni izazovi u idućim godinama su bolja uprava u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori, izgradnja države u Bosni i Hercegovini, gdje će domaće vlasti preuzeti odgovornost, i evropski kurs u Srbiji. Regija u cjelini mora napraviti pomak u izgradnji modernih demokratija i daljem razvoju političke culture dijaloga i tolerancije.

Evropska komisija će početkom 2008. godine pregledati napredak i dati smjer za dalje aktivnosti na programu Evropske unije za regiju Zapadnog Balkana. Obratiće se pažnja na unaprijeđenje ličnog kontakta. Evropska komisija će inicirati dijalog o liberalizaciji viznog režima.

Turska je u 2007. godini prevazišla političku krizu s punim poštivanjem demokratskih načela. Ona sada mora obnoviti momentum političkih reformi, posebno reformi koje se tiču fundamentalnih sloboda kao i zalaganja na poštivanju svojih međunarodnih obaveza. Evropska komisija očekuje napredak u pregovorima o priključenju sa Turskom tokom sljedeće godine.

Europa.ba