Uručenje Izvještaja o napretku za 2007. godinu

Dana 06 novembra 2007. godine Gospodinu Nikoli Špiriću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH zvanično je predat Izvještaj o napretku za 2007. godinu od strane Gospodina Jana Truszczynski zamjenika direktora Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje i Ambasadora Dimitrisa Kourkoulasa, šefa Delegacije Evropske komisije u BiH.

Izvještaj o napretku je dostupan na engleskom jeziku a uskoro će biti dostupan i prevod.

Glavni zaključci Izvještaja su:

Pregovori o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa Bosnom i Hercegovinom su započeli 2005. godine. Tehnički dio pregovora o Sporazumu je završen u decembru 2006. godine. Zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju međutim zavisi od toga da li će Bosna i Hercegovina ispuniti četiri uslova: provedba policijske reforme u skladu sa tri evropska principa[1] Evropske unije, puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), reforma javnih emitera i reforma javne uprave.

Politički kriteriji

Kada su u pitanju politički kriteriji, napredak Bosne i Hercegovine je usporen. Postignut je određeni napredak u domenu javne uprave ali je potrebno načiniti značajne dodatne napore. Poboljšana je saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i trenutno je na opšte zadovoljavajućem nivou. Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u regionalnoj saradnji i potpisala je regionalni trgovinski sporazum (CEFTA).

Međutim, politički čelnici Bosne i Hercegovine nisu postigli uspjeh u provedbi policijske reforme. Nedostatak napretka po ovim i drugim važnim pitanjima, ozbiljno usporava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ali i reforme uopšteno. Neophodno je nastaviti punu saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Ekonomski kriteriji

Bosna i Hercegovina je napravila mali napredak u uspostavi funkcionalne tržišne ekonomije. Zadržavanje visokog stepena nezaposlenosti je i dalje glavni uzrok zabrinutosti. Neophodno je provesti značajne reforme kako bi se Bosna i Hercegovina, na dugoročnom planu, mogla nositi sa konkurencijskim pritiskom i tržišnim silama Evropske unije.

Ekonomski rast je i dalje visok i ubrzava se. Inflacija je smanjena. Zabilježen je značajan porast stranih direktnih investicija u 2007. godini što je pomoglo finansiranju vanjskog deficita. Konkurentnost cijena je u velikoj mjeri zadržana.

Međutim, slab domaći konsenzus o osnovama ekonomske politike je doveo do usporavanja reformi i na entitetskom i na državnom nivou. Značajne strukturalne nefleksibilnosti ugrožavaju funkcionisanje tržišta rada. Još uvijek postoji veliki javnih preduzeća.

Evropski standardi

Bosna i Hercegovina je postigla ograničen napredak u usklađivanju svog zakonodavstva i politika sa evropskim standardima. U sektorima kao što su konkurentnost, transport, energetika, obrazovanje, vize i azil, napravljen je određeni pomak.

Međutim, u drugima sektorima, kao što su kretanje osoba, socijalna politika i zaposlenost, napravljen je mali pomak.

 

Uručenje Izvještaja je popraćeno sa konferencijom za medije. Detalji ovog događaja biti će dostupni sutra.



[1] Sve zakonodavne i budžetske nadležnosti na državnom nivou, nemiješanje politike u operativni rad policije i definisanje policijskih regija u skladu sa tehničkim kriterijima

Europa.ba