Izgradnja institucija i kapaciteta u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH, ambasador Dimitris Kourkoulas i gospodin Sredoje Nović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine otvorili su 11. marta u Sarajevu završnu konferenciju projekta “Izgradnja institucija i kapaciteta u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine” (EU-ICBE), koji je finansirala Evropska unija. Svrha konferencije bila je predstavljanje rezultata projekta i dokumenata koji su širokoj bh. javnosti pripremili članovi šest Radnih grupa, koje su djelovale u okviru projekta.

Evropska unija je finansirala EU-ICBE projekat kroz program CARDS 2005 u iznosu od 942.365 eura (mart 2006. – mart 2008.) koji je uslijedio nakon Funkcionalnog pregleda sektora obrazovanja. Projekat je realizovao Univerzitet Jyväskylä (Finska) u saradnji sa Gopa konsultantima (Njemačka).

Cilj ovog projekta je bio pomoći razvoj institucionalnih kapaciteta u obrazovnom sektoru BiH, kroz jačanje efikasnosti i djelotvornosti obrazovnog menadžmenta i administracije, na svim nivoima odlučivanja, za vršenje njihovih Ustavom i zakonom utvrđenih odgovornosti i funkcija.  

U svom uvodnom govoru ambasador Kourkoulas je naglasio da je u posljednoj godini vidljiv napredak u reformi obrazovanja i da je ovaj projekat igrao važnu ulogu u ovom napretku. “Danas imamo zakonski okvir, koji regulira ne samo visoko obrazovanje, nego i nastavne planove i program, standarde i procjene”, rekao je ambasador i dodao da “pomenuta reforma ukazuje na to da ova zemlja ima kapacitet da krene naprijed ako postoji politički dogovor”.

Ministar Nović je potcrtao da su u okviru ovog projekta pripremljeni Strateški pravci razvoja obrazovanja u BiH s planom implementacije 2008.-2015., koji se mogu koristiti kao putokazi za dalje reformske aktivnosti. Ministar je takođe pomenuo da je tokom posljednje godine 40 lokalnih i više od 10 međunarodnih stručnjaka radilo na ovom projektu, i da je njihova posvećenost rezultirala pripremom 20 dokumenata važnih za reformu obrazovanja.

Glavno dostignuće ovog zajedničkog projekta je set dokumenta razvojnih strategija i smjernice o sljedećim temama:

  • Strategija razvoja obrazovanja u BiH i plan implementacije 2008.-2013.
  • Koordinacija sektora obrazovanja u BiH: osnivanje Konferencije ministara obrazovanja, razvoj modela koordinacije u sistemu obrazovanja, definisanje linije izvještavanja.
  • Mapa puta za integraciju obrazovnog sistema u proces evropskih integracija i definisanje potreba za statističko izvještavanje u skladu sa zahtjevima EUROSTAT-a.
  • Savjetodavna podrška Ministarstvu civilnih poslova za uspostavljanje Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje – prijedlozi moguće unutrašnje organizacije Agencije su pripremljeni i uručeni Ministarstvu civilnih poslova.

Ovi dokumenti su glavni instrumenti za pomoć BiH kako bi ojačala kapacitete obrazovnog sistema BiH u skladu sa međunarodno priznatim standardima i najboljom praksom.

 

Konferencija ministara obrazovanja Bosne i Hercegovine – jedno od glavnih dostignuća projekta

Uspostava Konferencije ministara obrazovanja i njena prva sjednica održali su se nakon prezentacije rezultata projekta. Konferencija je okupila 13 ministara zaduženih za obrazovanje na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou i predstavnika Odjela za obrazovanje Brčko Distrika BiH. Uz ambasadora Dimitrisa Kourkoulasa, šefa Delegacije Evropske komisije u BiH, Konferenciji su prisustvovali i gospodin Miroslav Lajčak, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, i gospodin Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ambasador Kourkoulas je istakao dostignuća projekta EU-ICBE, potcrtavajući posvećenost Evropske unije da podrži BiH u postizanju evropskih standarda u obrazovanju.

Gospodin Miroslav Lajčak je naglasio pozitivne rezultate vezano za pravni i institucionalni okvir za obrazovanje, prioritete i strategije postavljene u ovoj oblasti, dodajući da se “diskriminacija u obrazovanju mora zaustaviti” i da se “evropska dimenzija i sadržaj moraju uvesti u obrazovanje”. Gospodin Lajčak je rekao da “mladi ljudi moraju da nauče o Evropskoj uniji, ali i da doprinesu procesu evropskih integracija jer će njihova generacija biti odgovorna za uvođenje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju”.

Gospodin Špirić je podsjetio učesnike i predstavnike medija da je “samo dobro obrazovanje garancija definitivnog uspjeha naše zemlje”, dodajući da se “u Bosni i Hercegovini svi slažu kako nam treba dobar obrazovni sistem i kako treba sve uraditi da on bude takav”.

Na prvoj sjednici, ministri obrazovanja su usvojili Pravilnik o radu Konferencije i diskutovali o uspostavljanju i funkcionisanju Vijeća za opće obrazovanje.

Europa.ba