Pojašnjenje o otpočinjanju dijaloga za liberalizaciju viznog režima sa Bosnom i Hercegovinom

Povodom nedavnog izvještavanja sredstava informisanja o statusu Bosne i Hercegovine u procesu liberalizacije viznog režima sa Evropskom unijom, Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini želi pojasniti sljedeće:

Cilj vođenja dijaloga o liberalizaciji viznog režima je povećati međuljudske kontakte između zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana putem ukidanja viznog režima za putovanje u zemlje članice EU a pod uslovom da zemlje regije ispune jasne uslove. Dijalog o viznom režimu će definisati ove uslove i ustanoviti mapu puta (smjernice) za njihovo ispunjenje. Smjernice će sadžavati ključna pitanja kao što su sigurnost dokumenata, ilegalne migracije, javni red i mir.

Evropska komisija je vladi Bosne i Hercegovine uputila određeni broj pitanja koja se tiču ovih tema, uključujući i napredak u provedbi reforme policije. Svaki načinjeni korak u provedbi reforme policije, a posebno u usvajanju zakona na državnom nivou, će imati pozitivan efekat na ovaj proces.

Evropska komisija čeka odgovore vlade BiH. Zavisno od odgovora, Evropska unija se nada da će moći odrediti datum za otpočinjanje dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa Bosnom i Hercegovinom u skorijoj budućnosti. Ono što je važno naglasiti jeste da nije bitan sam datum kada će se dijalog pokrenuti nego sposobnost Bosne i Hercegovine da uslove neophodne za to ispuni i time uspije ostvariti bezvizni režim sa EU.

Saopštenja za javnost Delegacije Evropske komisije u BiH će se sada slati direktno sa adrese web stranice. Pozivaju se svi predstavnici medija da se registruju za ovaj on-line servis kako bi nastavili dobivati Saopštenja za javnost www.europa.ba.

 

Europa.ba