Konferencija o razvoju građanskog društva u Jugoistočnoj Evropi najavljuje novi finansijski instrument

Generalna Direkcija EK za proširenje će 17. i 18. aprila 2008. godine biti domaćin konferencijeGrađansko društvo u Jugoistočnoj Evropi: zajednička izgradnja Evrope”. Glavni ciljevi Konferencije su da se organizacijama građanskog društva iz zemalja Evropske unije, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, ponudi platforma za umrežavanja, razmjenu najboljih praksi i izgradnja partnersava kao i davanje informacija o finansijskoj podršci razvoju građanskog društva unutar Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) i drugim programima Evropske unije 

U najavi Konferencije, komesar za proširenje Olli Rehn je izjavio: “Građansko društvo ima glavnu ulogu u procesu evropskih integracija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata i njihovom pretvaranju u moderne evropske demokratije.  Mi ćemo više naše finansijske podrške usmjeriti ka građanskom društvu u zemljama proširenja čime ćemo podržati njihov razvoj.

Konferencija će okupiti oko 450 učesnika, uključujući i komesara Olli Rehna, Janeza Potočnika, komesara za nauku i naučno-istraživački rad, osnivača “Instituta otvorenog društva” Georga Sorosa i veliki broj visoko pozicioniranih predstavnika organizacija građanskog društva, koji su prvenstveno aktivni u polju demokratizacije i ljudskih prava, razvoja društva, obrazovanja i zaštite čovjekove okoline.

EU strategija za proširenje je stavila jači naglasak na dijalog građanskog društva i njegov razvoj u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Evropska komisija je od 2005. godine obezbijedila finansijsku podršku za projekte razvoja dijaloga građanskog društva između zemalja Zapadnog Balkana kao i sa Turskom.

Još više se mora učiniti: lokalnim nevladinim organizacijama je neophodna obuka o tome kako prilagoditi svoje postojeće uslove i kako ojačati sopstvene kapacitete kako bi bile uključene u proces pridruživanja Evropskoj uniji. Neophodna su dalja zalaganja kako bi se produbila sloboda udruživanja, uspostavljanje zakonskih okvira i javnih inicijativa za razvoj organizacija građanskog društva. 

Evropska komisija je u svojoj Strategiji proširenja 2007-2008. identifikovala potrebu za davanjem veće podrške razvoju građanskog društva i najavila stvaranje novog finansijskog instrumenta kojim će se unaprijediti razvoj i dijalog građanskog društva.  Finansijska podrška Evropske unije aktivnostima građanskog društva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj će iznositi oko 130 miliona eura za period 2008-2010.g.

Novi finansijski instrument će pokrivati sljedeća 3 sektora: 

  • podrška inicijativama i izgradnji kapaciteta lokalnih građanskih društava, jačanje uloge građanskog društva u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima;
  •  programi međuljudskog dijaloga koji su usmjereni na upoznavanje novinara, mladih političara, vođa sindikata, prosvjetnih radnika i drugih sa politikama i institucijama Evropske unije;
  •  podrška za izgradnju partnerstava i umrežavanja organizacija građanskog društva u zemljama proširenja i zemljama članicama Evropske unije kako bi se unaprijedio prenos znanja i iskustava. 

Konferenciju će dopuniti i program kulture. U večernjim satima 17. aprila će sarajevski Simfonijski orkestar mladih Jugoistočne Evrope održati koncert u koncertnoj sali Flagey. U ovom orkestru, koji je formiran 2003. godine u Bosni i Hercegovini, zajedno sviraju mladi muzičari iz različitih zemalja Zapadnog Balkana– što je snažna poruka pomirenja. U periodu od 21. do 23. aprila, biće održani “Dani balkanskog filma”, gdje će biti prikazani neki od najuspješnijih filmova iz regije. 

Više informacija o Konferenciji možete naći na sljedećoj web stranici: 

 http://ec.europa.eu/enlargement
/civil-society-development
/index_en.htm
 

EC Saopštenja za javnost Delegacije Evropske komisije u BiH će se sada slati direktno sa adrese web stranice.   Pozivaju se svi predstavnici medija da se registruju za ovaj on-line servis kako bi nastavili dobivati Saopštenja za javnost www.europa.ba .

Europa.ba