Svečani koncert povodom Dana Evrope

U večernjim satima 9. maja 2008. godine održan je svečani koncert u zgradi Institucija BiH, koji je okupio predstavnike lokalnih vlasti, međunarodne zajednice, nevladinih organizacija, vjerskih i kulturnih udruženja i medija. Koncert je organizovan kao centralna svečanost povodom Dana Evrope a njegovi domaćini su bili ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini i dr. Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.  

U svom uvodnom govoru, ambasador Dimitris Kourkoulas je rekao: “…Bosnu i Hercegovinu svega nekoliko sedmica dijeli od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Ovo će biti prvi ugovorni odnos između BiH i EU i prvi korak u procesu integrisanja, procesu u kome nema prečica. Napredovanje će zavisiti od političke vizije onih koji kreiraju politike i od opće volje bh. društva da promoviše evropske vrijednosti. Dakle, napredovanje će doći samo kroz djelovanje Bosne i Hercegovine – njenog Parlamenta, njene Vlade, njenih političkih vođa. Napredovanje će jednako zavisiti i od djelovanja građanskog društva, medija, poslovne zajednice, omladine, akademika i društva u cijelini. Moraju se provesti reforme, moraju se donijeti teške odluke, moraju se ispoštovati prihvaćene obaveze.” Ambasador Kourkoulas je takođe istakao: “Ali, na kraju krajeva, reforme nisu nešto što treba uraditi kako bi se zadovoljila Evropska unija. One su nephodne za dobrobit Vaše zemlje i Vaših građana.”

Dr. Nikola Špirić je pozdravio uvažene goste i u svom govoru naglasio: “Bosna i  Hercegovina može naučiti mnogo iz procesa evropskog povezivanja. Upravo su unutar Evrope sukobi zamijenjeni razgovorima, dominacija jednih je zamijenjena ravnopravnošću svih, nametanje rješenja je zamijenjeno kompromisom. Sve su to lekcije koje moramo primijeniti kod nas i uvjeren sam ukoliko ih primijenimo Bosna i Hercegovina će do Evrope stići brže  nego što mnogi misle.” Dr. Špirić je takođe dodao: “…potrebno je da udvostručimo naše napore usmjerene ka ispunjavanju uslova za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. A napore će biti moguće udvostručiti samo ukoliko se opredijelimo za put dijaloga i kompromisa, ako naučimo da slušamo i uvažavamo jedni druge baš kao što to rade zemlje članice Evropske unije. …za njen [Bosne i Hercegovine] dalji napredak prije svega je potrebna strpljivost, izgradnja unutrašnjeg povjerenja i ravnopravnosti njenih građana. Na tome ćemo predano raditi.”

Omladinski simfonijski orkestar Jugoistočne Evrope izveo je pred publikom koju je sačinjavalo preko 400 zvanica, dio Betovenove III simfonije – “Eroica”. Ovaj orkestar okuplja mlade muzičare iz cijele regije.

Emitovanjem uživo na javnim emiterima koji pokrivaju cijelu zemlju, BHT 1 i BH radiju 1,  pružena je prilika svim građanima Bosne i Hercegovine da uživaju u koncertu.

Proslava Dana Evrope širom Bosne i Hercegovine

Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini slavi 9. maj – Dan Evrope od 1997. godine u Bosni i Hercegovini, obilježavajući godišnjicu deklaracije, koju je 1950. godine predstavio Robert Šuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, a koja je vodila kreiranju današnje Evropske unije.

Uz svečani koncert, Delegacija je organizovala brojne sportske i kulturne aktivnosti u saradnji sa Euro Info centrima i nevladinim sektorom, koje su se održale širom Bosne i Hercegovine.

Dva finalea, finale EU kviza “Kako u Evropu” i takmičenje u uličnoj košarci u kojima su učestvovali učenici srednjih škola iz brojnih gradova BiH, su se podudarila sa proslavom Dana Evrope,  Pobjednici oba događaja osvojili su studijska putovanja u Brisel.

Europa.ba