Sastanak Foruma koordinacije donatora održan u Delegaciji Evropske komisije u BiH

Šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, ambasador Dimitris Kourkoulas predsjedavao je današnjim Forumom koordinacije donatora. Forum je organizovan zajedno sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH, a okupio je predstavnike Evropske komisije, međunarodnih finansijskih organizacija (Svjetska banka, EBRD, KfW, agencije UN-a), agencije za finansijsku koordinaciju država članica EU i druge bilateralne donatore (USAID, Kanadska međunarodna razvojna agencija, Švajcarska razvojna saradnja, Norveška).

Glavna svrha sastanka bila je da objasni ciljeve Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju (SSP) između EU i BiH i  razmotri trenutnu situaciju koja se tiče finansijske podrške EK-a i podrške donatorske zajednice u njenoj realizaciji. Ključni akteri u BiH vladi bili su pozvani da predstave mjere i strukture koje BiH namjerava uvesti kako bi realizovala SSP i finansijsku podršku EK-a. 

U svom uvodnom obraćanju Ambasador Kourkoulas je naglasio koliko je važan ovaj trenutak za budućnost Bosne i Hercegovine i da je ovaj sastanak i više nego blagovremen i relevantan. On je potcrtao da se očekuje da će potpisivanje SSP-a biti 16. juna 2008. godine u Luksemburgu. “Onda kada Sporazum bude potpisan, on uspostavlja obaveze za obje strane koje mogu stupiti na snagu, kao i okvir za naprednu transformaciju BiH u zemlju odgovarajuću Evropskoj uniji. Dobri rezultati u realizaciji SSP-a biće referentna tačka za dodjelu statusa zemlje kandidata BiH.”, naglasio je ambasador. U svjetlu glavne teme sastanka, ambasador Kourkoulas je potcrtao: “Finansijska podrška treba da bude sukladna državnim strategijama razvoja BiH i njome će upravljati BiH onda kada odgovarajuće institucije budu uspostavljene.”

U ime Direkcije za evropske integracije BiH (DEI), gđa. Darija Ramljak izrazila je“spremnost da se preuzmu obaveze iz SSP-a”. U vezi sa tim, ona je usmjerila pažnju na područje oporezivanja, carina i taksi gdje se trebaju realizovati prve mjere i koje BiH vlasti trebaju riješiti do 1. jula 2008. godine. Potcrtavajući svjesnost Direkcije o kompleksnosti realizacije obaveza definisanih SSP-om, gđa. Ramljak je rekla: “Mi trebamo imati period dobre realizacije SSP-a kako bismo bili u stanju podnijeti zahtjev za članstvo u EU.” i dodala da je ista poruka upućena i bh. vlastima. U svom obraćanju predstavila je kapacitete i strukture potrebne za realizaciju SSP-a.

Gospoda Giulio Zanni, politički savjetnik i Emil Okanović, ekonomski savjetnik Delegacije Evropske komisije u BiH, dali su detaljni pregled SSP-a sa svim njegovim specifičnostima vezanim za realizaciju i uticaj koji će imati na Bosnu i Hercegovinu. Uz bliži politički dijalog, unaprijeđenu regionalnu saradnju, usaglašavanje zakonodavstva i saradnju u različitim sektorima, glavni fokus diskusije o SSP-u bio je usmjeren na područje slobodne trgovine. “Evropska unija i BiH su se obavezale na postepeno uspostavljanje područja slobodne trgovine tokom perioda koji će trajati najduže pet godina od datuma stupanja na snagu Privremenog sporazuma.”, objasnio je gospodin Okanović. Također, njegova prezentacija je pružila detaljne informacije o obavezama Zajednice i BiH u području industrijskih proizvoda, poljoprivrede i ribarstva, geografskih pokazatelja i općih obaveza. “Imajući u vidu da je BiH odobren prelazni period kako bi se postepeno prilagodila različitim pritiscima tokom realizacije SSP-a, BiH se treba ponašati na odgovarajući način kada je riječ o neophodnim reformama i ne bi trebala odlagati prilagodbu.”, zaključio je gospodin Okanović.

Prezentacija Ministarstva finansija i trezora BiH, koju je održala gđa. Vera Letica i prezentacija Direkcije za ekonomsko planiranje, koju je održala gđa. Ljerka Marić, bavile su se pitanjima pripreme Nacionalne razvojne strategije BiH, Strategije socijalne inkluzije i struktura BiH za realizaciju decentralizovane podrške EU. Gospodin Andre Lys, šef Operacija Delegacije Evropske komisije u BiH, informirao je učesnike o Instrumentu pretpristupne podrške EU (IPA)  putem kojeg je već predviđeno 440 miliona eura za BiH u periodu od 2007. do 2011. godine.  

Europa.ba