Zvanično otvorene nove prostorije Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini

U prisustvu uvaženih gostiju i predstavnika bh. vlasti i međunarodne zajednice, u srijedu 04. juna 2008. u Sarajevu gospodin Michael Leigh, generalni direktor Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje i Nj.E. gospodin Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zvanično su otvorili nove prostorije Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

U svom pozdravnom obraćanju Šef Delegacije Evropske komisije u BiH, ambasador Dimitris Kourkoulas podsjetio je goste da je prvi ured Evropske komisije u BiH otvoren 1996. godine, nekoliko sedmica nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum. “Danas je ovaj ured sa gotovo 100 uposlenih jedna od najvećih Delegacija Komisije u svijetu.”, rekao je ambasador i dodao da je glavni cilj Evropske komisije da “pruži podršku zemlji u ispunjavanju zahtjeva za punu integraciju u Evropsku uniju”. Uz objašnjenje nekih od glavnih karakteristika nove zgrade ambasador Kourkoulas je zaključio svoj govor obraćajući se gospodinu Silajdžiću: “Molim Vas da smatrate ovu kuću ne samo kao prijateljsku diplomatsku misiju nego i kao Vašeg partnera na putu punom izazova, koji će BiH učiniti dijelom naše porodice.”

Gospodin Leigh je počeo svoje obraćanje rekavši da prema njegovom skromnom iskustvu nova zgrada ima dvije karakteristike – da je otvorena i svijetla. “Nadam se da će odsada to karakterizirati i naše odnose”, rekao je gospodin Leigh. Ukazujući na simboliku ovog trenutka za BiH u svjetlu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, gospodin Leigh je naglasio da je ovo ne samo glavni nego i prvi ugovorni korak koji je neophodno napraviti na putu prema članstvu u Evropsku uniju. “Za mene je SSP znak ozbiljnosti kada je riječ o posvećenosti EU tome da  sudbina ove zemlje bude članstvo u Evropskoj uniji.”

Gospodin Silajdžić je zahvalio i Evropskoj uniji i Delegaciji Evropske komisije na podršci koju su pružili Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u EU, izražavajući svoje uvjerenje da je ovaj čin simbolizirao nastavak saradnje između BiH i EU u okviru Evropskog partnerstva. “Skoro potpisivanje SSP-a daje nam nadu da ćemo dobiti status zemlje kandidata do 2010. godine.”, rekao je gospodin Silajdžić i potcrtao da je neophodno da BiH udvostruči svoje napore kako bi ispunila sve zahtjeve na svom putu u EU. “Ovaj Sporazum takođe garantuje da će vrijednosti multietničkog društva biti njegovane zajedno sa idejama tolerancije i suživota, idejama koje predstavljaju temeljne vrijednosti EU, ali i orginalne vrijednosti Bosne i Hercegovine.”, zaključio je gospodin Silajdžić.

Nakon njihovog obraćanja, presijecanjem plave vrpce, gospoda Leigh i Silajdžić službeno su otvorili novu zgradu Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

O zgradi

Delegacija Evropske komisije u BiH zauzima 2.800m2 uredskog prostora i 1.200m2 prostora za sale za sastanke i konferencije, arhiv i zajedničke prostorije. Radovi na izgradnji su započeti u decembru 2006. godine, a završeni u januaru 2008. godine. Zgrada zadovoljava najviše standarde i norme sigurnosti Evropske komisije. Uskoro će zgrada ugostiti Ured EUSR-a i Ambasadu Savezne Republike Njemačke.

Europa.ba