Evropska komisija i Svjetska banka pružaju podršku privatiziranim preduzećima u BiH

Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini i Ured Svjetske banke u BiH predstavili su 26. juna 2008. godine u Sarajevu početak projekta „Ubrzanje restruktuiranja preduzeća u Bosni i Hercegovini kroz aktivno upravljanje portfeljima investicionih fondova“. Cilj ovog projekta je pružanje podrške domaćim preduzećima, koja su privatizirana u procesu privatizacije vaučerima i certifikatima a koja se suočavaju sa slabim rezultatima u poslovanju usljed rascjepkane vlasničke strukture.

U okviru projekta koji će trajati 18 mjeseci bit će izabrano šest preduzeća u oba entiteta, kako bi im se pružila redovna stručna pomoć i podrška u razvoju i realizaciji planova restruktuiranja. Cilj ovog projekta je dvostruk – podstaći korporativno restruktuiranje vaučerski privatiziranih preduzeća i transformisati sadašnje Investicione fondove u aktivne vlasnike, koji će imati kapacitet da poboljšaju vrijednost svojih portfelja. Ministarstva financija Federacije BiH i Republike Srpske će direktno nadgledati ovaj projekt a njegovu realizaciju će osigurati dva konsultantska konzorcija koja vode međunarodna konsultantska preduzeća – austrijski EPIC i Cadogan Financial iz Velike Britanije.

Dr. Johann Hesse, šef Sektora za ekonomski razvoj pri Delegaciji Evropske komisije u BiH pozdravio je prisutne i početak projekta potcrtavajući da je projekat počeo u pravo vrijeme – odmah nakon što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) potpisan. “Potpisivanje SSP-a je kreiralo novo poslovno okruženje u BiH zato što će bitno povećati sigurnost stranih investicija, uz uslov da BiH uskladi svoje zakonodavstvo sa Acquis-em i postepeno upostavi područje slobodnog tržišta sa Evropskom unijom.”, rekao je gospodin Hesse i dodao: “Ovo će smanjiti percepciju rizika koji se veže za poslovanje u BiH i potencijalno će voditi ka većem interesu za privatizaciju, pa tako i ka većem broju investicionih i razvojnih fondova, radnih mjesta i ka većim prihodima.”

Marco Mantovanelli, direktor Ureda Svjetske banke u BiH je izrazio svoju zahvalnost Delegaciji Evropske komisije u BiH za njihovu velikodušnu finansijsku podršku i povjerenje koje je ukazala Svjetskoj banci kada je riječ o upravljanju ovim projektom. “Zajedničko učešće naših institucija u ovom projektu je važna afirmacija suštinske usaglašenosti naših procjena prioriteta, kompatibilnosti pristupa i komplementarnosti naših uloga”, rekao je gospodin Mantovanelli. Potcrtavajući značaj ovog projekta gospodin Mantovanelli je rekao: “Ovaj projekat će imati važan potencijal za širi uticaj i prenošenje iskustva i mi ćemo osigurati da njegove rezultate i lekcije koje naučimo objedinimo kao vrijedne smjernice za unaprijeđenje produktivnosti preduzeća i konkurentnosti u BiH za sve učesnike u procesu tranzicije u BiH.”

Partneri iz entitetskih vlada na ovom projektu, gospođa Gordana Praštalo iz Ministarstva finansija RS-a i gospodin Filip Ujević iz Federalnog Ministarstva financija pozdravili su početak ovog projekta i izrazili nadu da će ovaj projekt doprinijeti ukupnom unaprijeđenju poslovnog okruženja u BiH i kreiranju novih radnih mjesta.

Predstavljanje projekta je zaključeno detaljnom prezentacijom realizacije projekta od strane predstavnika dva konsultantska preduzeća.

Finansiranje realizacije projekta „Ubrzanje restrukturiranja preduzeća u Bosni i Hercegovini kroz aktivno upravljanje portfeljima investicionih fondova“ u vrijednosti od 2,1 milion eura osigurala je Delegacija Evropske komisije u BiH.

Europa.ba