Evropska unija podržava fiskalnu politiku Bosne i Hercegovine – Konferencija o javnim finansijama i fiskalnom upravljanju

U cilju unaprijeđenja analize fiskalne politike u Bosni i Hercegovini, projekat “Podrška EU fiskalnoj politici BiH” (EUFPS), koji finansira Evropska unija, organizovao je petodnevnu konferenciju “Javne finansije i fiskalno upravljanje”, koja je počela danas u Sarajevu. Konferencija je okupila vodeće međunarodne stručnjake i predstavnike relevantnih institucija, koji će razmijeniti svoja mišljenja i iskustva kroz diskusiju o temama poput statistike, makroekonomskih i fiskalnih predviđanja, koordinacije budžeta i fiskalnih pravila, poreza i potrošnje kako i procjena fiskalne politike i održivosti.

U svom uvodnom obraćanju gospodin Marc Vanbrabant, prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije u BiH, istakao je važnost odgovarajuće fiskalne politike u BiH: “Evropsko partnerstvo traži od BiH da razvije mehanizme fiskalnog nadgledanja, koji će promovisati fiskalnu disciplinu u BiH, da osigura adekvatno okruženje za institucionalnu saradnju unutar okvira Državnog fiskalnog vijeća i da se saglasi o stalnom načinu preraspodjele prihoda od indirektnog oporezivanja”, rekao je gospodin Vanbrabant. On je izrazio svoje zadovoljstvo što može objaviti da Bosna i Hercegovina napreduje na  putu dostizanja i drugih prioriteta naznačenih u Evropskom partnerstvu – težnja ka fiskalnoj razboritosti i održivosti.

Zamjenik ministra za finansije i trezor BiH gospodin Fuad Kasumović je istakao da su rezultati ovog projekta veoma korisni za upravljanje fiskalnom politikom BiH. “Izgradnja institucionalnih kapaciteta i jačanje fiskalnog upravljanja na svim nivoima u BiH temelji su održive reforme u BiH i ova konferencija će, bez sumnje, doprinijeti unaprijeđenju znanja i razumjevanja javnih finansija i njihovog upravljanja”.

Gospodin Boris Petkov, voditelj tima projekta EUFPS-a, je izrazio svoju zahvalnost Delegaciji Evropske komisije u BiH za njenu finansijsku podršku i Ministarstvu finansija i trezora BiH za njihovu saradnju na ovom projektu dodajući da su Bosna i Hercegovina, njeni entiteti i Distrikt Brčko postavili temelje za valjano upravljanje javnim finansijama. Također, on je naglasio da će “…usvajanje zakonodavstva za osnivanje Državnog fiskalnog vijeća ove godine demonstrirati snažnu volju svih relevantnih vlasti da unaprijede koordinaciju fiskalne politike kako bi realizovali valjanu fiskalnu politiku u cijeloj zemlji.”

Više od 50 učesnika, uključujući predstavnike Odjela za makroekonomsku analizu, Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstava financija Federacije BiH i Republike Srpske, institucije za prihode Distrikta Brčko i Centralne banke BiH kao i predstavnike međunarodnih institucija, zaključit će konferenciju u subotu 5. jula 2008. godine posjetom Mostaru, jednom od najljepših gradova na jugu BiH. 

O EUFPS-u  

Projekt podrške EU fiskalnoj politici BiH je u skladu sa opštom strukturom i uputama, koje su potcrtane u Uvodnom izvještaju i Planu rada potpisanim 10. aprila 2006. godine. Trenutni projekat realizira konsultantsko preduzeće za javni sektor “Human Dynamics”, a projekat će biti uspješno zaključen 24. avgusta 2008. godine.

Direktni cilj EUFPS-a je jačanje kapaciteta vlasti BiH da razviju i izvrše djelotvorne fiskalne politike i da unaprijede upravljanje javnim finansijama na državnom, entitetskim i na nivou Distrikta Brčko, uključujući i jačanje sposobnosti struktura vlasti na nivou ispod entitetskog da odgovore na zahtjeve fiskalnog izvještavanja. Širi cilj projekta je da doprinese napretku Procesa stabilizacije i pridruživanja i ohrabri institucionalni razvoj i ekonomski rast BiH na njenom putu ka integrisanju u Evropsku uniju.

Tri glavne komponente projekta – Jačanje kapaciteta za fiskalno upravljanje, Unaprijeđenje baze podataka državnih statističkih podataka o finansijama i Unaprijeđenje razumjevanja javnosti za razvoj fiskalnog sektora – će ohrabriti reformu i ekonomsku integraciju u strukture Evropske unije unaprijeđujući kapacitete BiH da osiguraju informacije o makroekonomskim aktivnostima i predviđanjima, da formulišu ekonomsku politiku i da razviju instrumente neophodne za primjenu ove politike.

Evropska unija je za realizaciju  projekta „Podrška EU fiskalnoj osigurala  1,9 milion eura.

Europa.ba