Evropska komisija i UNDP zajedno sa bh. vlastima rade na rješavanju pitanja malog oružja i lakog naoružanja

Danas su u Sarajevu u ime Delegacije Evropske komisije u BiH gospodin Constantino Longares, šef operacijskog odjela III i gospođa Christine McNab, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH potpisali ugovor o realizaciji Projekta kontrole i redukcije malog oružja i lakog naoružanja – SACBiH.

Ceremonijom potpisivanja ugovora ujedno se zvanično obilježio početak realizacije projekta SACBiH, čiji je cilj da se, u saradnji sa vladom Bosne i Hercegovine, smanje rizik od nekontrolisanog prisustva malog oružja i lakog naoružanja koje prijeti sigurnosti ljudi u okruženju. Podrška Evropske unije projektnim aktivnostima iznosi 2,72 miliona eura, dok je UNDP osigurao sredstva za sufinansiranje u iznosu od blizu 325,000 eura. 

Podcrtavši da Bosna i Hercegovina napreduje u mnogim sektorima na putu ka ulasku u Evropsku uniju, gospodin Longares je dodao kako reforma državnih institucija, uključujući reformu sektora sigurnosti, nije u potpunosti završena. Jedan od najvećih izazova pred BiH je rješavanje problema zaostalih ekplozivnih naprava iz proteklog rata. „Mi smatramo da je ovo važna zadaća koja se treba nastaviti i koja se jednog dana treba završiti. Instrument za pretpristupnu podršku (IPA) će finansirati više inicijativa koje će Bosnu i Hercegovinu dovesti do usklađenosti sa pristupnim zahtjevima.“ – rekao je gospodin Longares.

Sredstva Evropske unije UNDP će iskoristiti za aktivnosti odlaganja malog oružja i municije, što uključuje dogradnju bivših vojnih objekata koji će služiti za ove aktivnosti, te uništavanje prikupljenog oružja i municije koje nije stabilno tokom narednih 18 mjeseci. „Naše misli su fokusirane na ovaj problem, i to ne samo na teoretskoj ideji da ne biste trebali imati višak malog oružja i municije, već i na realnosti koja se ogleda u velikim katastrofama u drugim zemljama. Mislim da su eksplozije u zemljama kao što su Mozambik i Albanija, kao i manje eksplozije u susjednim zemljama, zaista pokazale kako je skladištenje oružja i municije, posebno kada je ono staro i nestabilno, stvarna prijetnja sigurnosti ljudi,“ – istakla je gospođa McNab tokom ceremonije potpisivanja ugovora.

Naglašeno je kako sve aktivnosti da se riješi problem nekontrolisanog prisustva malog oružja i lakog naoružanja u BiH ne bi bile moguće bez finansijske podrške međunarodne zajednice i posvećenosti rješavanju problema od strane partnera iz bh. vlasti.

O PROJEKTU

Vlasti Bosne i Hercegovine stavile su na listu prioriteta rješavanje pitanja kontrole i redukcije malog oružja. Uz podršku UNDP-a, poduzet je veliki broj mjera i aktivnosti kako bi se smanjio rizik od naoružanja koji je prijetnja ljudskoj sigurnosti na teritoriji cijele zemlje.

Procjenjuje se da se zalihe malog oružja i lakog naoružanja u BiH kreću u količinama od 100,000 komada, te do 24,000 tone municije.

Europa.ba