Regionalna konferencija o tržištima osiguranja u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi i njihovoj regulaciji

Gospodin Ferdinand Kopp, vršilac dužnosti šefa Operacija Delegacije Evropske komisije u BiH, obratio se danas u Sarajevu učesnicima Regionalne konferencije o tržištima osiguranja u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi i njihovoj regulaciji. Domaćin konferencije je bila Agencija za osiguranje Bosne i Hercegovine pod zajedničkim pokroviteljstvom Twinning Light projekta koji je finasirala Evropska Unija "Podrška Agenciji za osiguranje Bosne i Hercegovine", a koji je realizovan uz podršku Bugarske komisije za finansijski nadzor (FSC).

Gospodin Kopp je naglasio posvećenost Evropske komisije u pružanju podrške daljoj harmonizaciji i jačanju sektora osiguranja u Bosni i Hercegovini kao dio evropske pravne stečevine (Aquis Communitaire) u polju slobode pružanja usluga, a u vezi sa pripremama BiH za budući prijem u EU i uzimanje učešća u tržištu osiguranja Evropske unije. “U tu svrhu, zajedno sa Agencijom za osiguranje Bosne i Hercegovine uradili smo projekat dalje podrške Agenciji za osiguranje BiH kao i dvjema entitetskim agencijama za osiguranje, koje će biti finansirane u okviru programa IPA 2007.”, najavio je gospodin Kopp.

Direktor Agencije za osiguranje BiH, gospodin Samir Omerhodžić je podsjetio učesnike da je uspostavljanje jedinstvenog tržišta osiguranja u 2007. godinu bila ključna aktivnost Agencije. Kao jedan od direktnih rezultata ovog projekta, gospodin Omerhodžić je pomenuo Tables of Transposition – dokument kojim je procijenjen stepen harmonizacije entitetskih zakonskih okvira sa uslovima EU-a u sektoru osiguranja. Govoreći o budućim aktivnostima, on je najavio da će Agencija predložiti amandman na Zakon o Agenciji za osiguranje s ciljem da se uklone trenutne prepreke a koji bi doveo do djelotvornijeg i uspješnijeg rada Agencije za osiguranje Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući FSC-a Bugarske, gospodin Apostol Apostolov je izrazio svoje uvjerenje da će ova konferencija biti veoma interesantna i produktivna jer sve zemlje regije imaju slične probleme, pa je konferencija prilika da se podijele iskustva i razgovara o rješenjima.

Konferenciji prisustvuju brojni gosti iz cijele regije kao i predstavnici Evropske komisije i međunarodnih osiguravajućih institucija

Konferencija je takođe označila kraj uspješnog Twinning Light projekta, koji je imao cilj da doprinese razvoju jedinstvenog tržišta osiguranja u BiH, da osigura djelotvornu i transparentnu regulaciju osiguranja, monitoring, koordinaciju, arbitražu, te transparentnu razmjenu informacija i izvještavanje.

Evropska unija je podržala ovaj projekt u okviru CARDS 2006 programa u vrijednosti od 250.000 eura.

Europa.ba