Delegacije zemalja jugoistočne Evrope okupljene u Sarajevu na koordinacijskom sastanku Višekorisničkog programa pomoći

Regionalno vijeće za saradnju (RCC) domaćin je dvodnevnog koordinacijskog sastanka učesnika Višekorisničkog programa pomoći, u okviru Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) Evropske komisije, koji je počeo danas u Sarajevu. Gospodin Boris Iarochevitch, šef operacija Delegacije Evropske komisije u BiH i gospodin Hido Biščević, Generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju obratili su se učesnicima na zvaničnom otvaranju sastanka. Obojica su istakla važnost sastanka i Višekorisničkog programa pomoći, koji bi mogao postati važan instrument za samu suštinu rada RCC-a.

Delegacije Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Kosova (u okviru UNSCR 1244/99), Crne Gore, Srbije, Turske i Evropske komisije okupile su se kako bi diskutovale i ocijenile realizaciju aktuelnih projekata, strategiju Programa i mogućnosti za buduću saradnju.

Gospodin Iarochevitch naglasio je kako su ovakvi sastanci važni i korisni u cilju razmjene informacija između korisnika iz regionalnih zemalja i delegacija, te kako bi se razgovaralo o budućoj regionalnoj saradnji i koracima koji slijede. „Mislim da je vrijeme održavanja sastanaka veoma važno. Kao što vam je svima poznato, mi smo trenutno angažovani na ciklusu programiranja IPA-e. Od vas se nedavno tražilo da počnete pripremati programe i planove za period od 2009. do 2011. godine, i ja mislim kako će nam današnji rad pomoći u iznalaženju ideja sa regionalnim predznakom za moguće buduće projekte.“ – naglasio je gospodin Iarochevitch.

Gospodin Biščević istakao je kako bi sljedeća 2009. godina, trebala biti od ključne važnosti za zemlje jugoistočne Evrope, posebno za zemlje zapadnog Balkana. On je rekao kako bi ove zemlje, koje se sada nalaze na raskrsnici, mogle iskusiti dva moguća scenarija – prvi pozitivni, gdje bi se pozitivni trendovi zadržali i ubrzali, te drugi negativni, scenario zastoja. „Želim vam reći kako zemlje u regionu željno iščekuju finaliziranje strategije Programa. Vlade iz regiona se uveliko pripremaju da vide na koji način, kojom dinamikom i kojom metodologijom će se Višekorisnički program pomoći pretvoriti u konkretan rad, konkretne projekte.“ rekao je gospodin Biščević.

Višekorisnički program pomoći nadopuniti će i uvećati vrijednost podrške koju pružaju različiti programi na nacionalnom nivou. Samim tim, višekorisničke akcije se fokusiraju na podršku koja zahtijeva saradnju između korisnika, kao što su regionalne strukture, mreže stručnjaka ili državnih službenika, kao i na poduzimanje akcija u skladu sa potrebama ili problemima prekogranične prirode.

O projektu

Svrha podrške u okviru IPA programa je pomoći kandidatima i potencijalnim zemljama kandidatima (Korisnici) u napredovanju ka potpunom usklađivanju sa političkim i ekonomskim kriterijima iz Kopenhagena, kao i u usvajanju i provedbi acquis communautaire-a.

Pored specifične finansijske pomoći za svaku zemlju, Višekorisnički program pomoći podržava zajedničke projekte u izvedbi nekoliko partnera, na područjima kao što su ekonomski i socijalni razvoj, razmjena studenata i akademskog osoblja, podrška civilnom društvu, reforme uprave i sudstva, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, te smanjenje rizika od prirodnih katastrofa.

Za period od 2008. do 2010. godine, ukupni indikativni iznos finansijske podrške Evropske unije u okviru Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) iznosi 4,471 milijardi eura.

Europa.ba