Izjava Delegacije Evropske komisije o nacrtu Zakona za zaštitu domaće proizvodnje

Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini želi razjasniti da, suprotno izvještajima u medijima, predloženi Zakon za zaštitu domaće proizvodnje, koji je predložio poslanik Narodne stranke radom za boljitak (NSRZB), nije zvanično proslijeđen Evropskoj komisiji na komentare i nije dobio pozitivno mišljenje od Evropske komisije.

Šef Delegacije Evropske komisije, ambasador Kourkoulas je 10. marta uputio pismo predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta BiH, koje jasno ukazuje na rizike od mogućeg kršenja odredbi CEFTA-e i moguće negativne implikacije na obaveze iz SSP. Ove rizike je ponovo potcrtala gđa Paola Pampaloni, šefica Odjela za Bosnu i Hercegovinu, Generalna Direkcija za proširenje pri sjedištu Evropske komisije u Briselu, u svom nedavnom intervjuu lokalnim sredstvima informisanja.

Evropska komisija ponovo poziva Parlament BiH da ne usvoji predloženi zakon u predstojećem drugom čitanju i poziva na primjenu postojećih odredbi CEFTA sporazuma za rješavanje bilo kakvih spornih pitanja koje je jedna od CEFTA strana možda uvidjela.

Europa.ba