Koncertom klasične muzike obilježen Dan Evrope

Centralna svečanost obilježavanja Dana Evrope, 9. maja, u BiH održana je u zgradi Zajedničkih institucija BiH, u večernjim satima 11. maja, gdje je uz prisustvo predstavnika vlasti BiH, međunarodne zajednice, nevladinog sektora, vjerskih i kulturnih udruženja, te  medija  održan  gala koncert klasične muzike Simfonijskog orkestra jugoistočne Evrope. 

Domaćini svečanosti bili su ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH, i dr Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zvanicama iz političkog i društvenog života BiH prije koncerta, obratio se Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH. On je podsjetio da ove godine Evropska unija obilježava dvostruku godišnjicu: 20 godina od pada Željezne zavjese i pet godina od posljednjeg proširenja, kada je u njen sastav uvedeno 12 novih zemalja članica.

”2009. godina je ključna godina za odlučivanje o brzini kojom će se Bosna i Hercegovina kretati u procesu evropskih integracija. Ovo bi trebala biti godina ponovnog preuzimanja odgovornosti u Bosni i Hercegovini, a ne godina nastavka nesuglasica. Bosanskohercegovačke vođe moraju postići nivo političkog koncenzusa kakav je doveo do napretka u vezi sa EU integracijama u drugim djelovima regiona ili se suočiti sa rizikom da kasne za svojim susjedima. Konstruktivan dijalog i duh kompromisa nisu ključ samo procesa pridruživanja, već i neophodnih reformi koje su potrebne ne da bi se zadovoljila Evropska unija, već da bi donijele koristi ovoj zemlji i njenim građanima“ , poručio je Kourkoulas.

On je također istakao da je „otpočinjanje dijaloga za ukidanje viznog režima građanima Bosne i Hercegovine dalo jasan znak da njihova budućnost leži u Evropskoj unij“.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Nikola Špirić prisutne je podsjetio da je BiH otvorila novo poglavlje kada je sa Evropskom unijom potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

”Danas, toliko godina poslije konačne pobjede nad fašizmom, u prilici smo da uživamo u plodovima grandiozne ideje `Evropa od Urala do Atlantika`, čiji su tvorci bivši francuski predsjednik Šarl de Gol, njegov njemački kolega Konrad Adenauer i tadašnji britanski premijer Winston Churchill. Ova svečanost je prilika da Bosna i Hercegovina pokaže da želi postati punopravna članica Evropske unije , a ne samo mjesto održavanja ovakvih manifestacija. Evropska ideja je sve prisutnija u našem društvu. Pred nama je ključan period za BiH, jer u tom vremenu imamo priliku da dokažemo punu posvećenost ovom procesu i na taj način obezbijedimo da građani BiH uživaju sve blagodeti koje uživaju i građani zemalja članica Evropske unije. Bosna i Hercegovina je dio evropskog kulturnog i historijskog nasljeđa. Čestitam vam Dan Evrope i pobjede nad fašizmom“, kazao je Špirić.

Trinaestu godinu zaredom koncert je okupio mlade muzičare iz regiona, ali i one Londona, Pariza i Beča. Simfonijskim orkestrom dirigirao je maestro Siniša Marković, a izvodena su djela Franz Joseph Haydna i Wolfgang Amadeus Mozarta.

Svojim prisustvom i vrhunskim nastupom svečanost je uveličala i renomirana mecosopranistica Bernarda Fink, koja je vlasnica Austrijske počasne medalje za umjetnost i nauku.

U koncertu su mogli, inače, uživati i građani širom BiH, jer je on direktno prenošen putem javnih TV emitera. Prije gala koncerta, BHT1 je emitovala 30-minutnu TV debatu u kojoj je učestvovao ambasador Dimitris Kourkoulas, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko i premijer BiH Nikola Špirić.  Teme debate su bile aktuelni reformski procesi u BiH i progres BiH na EU planu.

 

Pogledajte Insert sa koncerta

Europa.ba