Otvoren novi objekat Nezavisnog biroa za razvoj

U Tarevcima kod Modriče na svečan način otvoren je novi „Objekat 2“ za mala i srednja preduzeća Razvojno-preduzetničkog centra pri Nezavisnom birou za razvoj, te održana završna konferencija povodom okončanja projekta „Strateško jačanje postojećih i osnivanje novih razvojno-preduzetničkih centara u sjeveroistočnoj BiH“.

Ovoj svečanosti prisustvovali su čelnici opštine Modriča, Johann Hesse, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj i prirodne resurse, Delegacija Evropske komisije u BiH, Drago Vuleta, pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica RS, te predstavnici susjednih opština.

Nezavisni biro za razvoj u partnerstvu sa opštinom Tuzla implementirao je projekat „Strateško jačanje postojećih i osnivanje novih razvojno-preduzetničkih centara u sjeveroistočnoj BiH“. Vrijednost projekta je 588.548 KM, od čega je 89% sredstava finansirala Evropska unija, a čija je implementacija započela u oktobru 2007.godine.

Nova zgrada sagrađena je na 408,30 m2 i namijenjena je za smještaj novih izvozno orijentisanih malih i srednjih preduzeća.

Johann Hesse iz Delegacije Evropske komisije u BiH, podsjetio je da ovaj projekat ima ogromnu važnost, da je EU u njega uložila 260 hiljada eura, te prenio stav Evropske komisije da je u Bosni i Hercegovini neophodno ojačati konkurentnost malih i srednjih preduzeća, posebno u vrijeme svjetske ekonomske krize.

Drago Vuleta, pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica u Vladi RS, podvukao je kako događaj iz Tarevaca predstavlja dobar primjer da se može pomoći svim povratnicima u preduzetništvu, otvaranju malih i srednjih preduzeća. „Bilo bi neoprostivo i nedopustivo da nam povratnici zbog nemogućnosti održivog povratka i egzistencije razmišljaju ponovo kuda i šta. Ovo je dobar primjer da se može raditi udruženim sredstvima i zajedničkim naporima. Vlada RS je uložila u ovaj projekat 110.000,00 KM“, istakao je Vuleta.

Mladen Krekić, načelnik Modriče, pohvalio je Nezavisni biro za razvoj, primijetivši da je sve do sada urađeno imalo smisla.„To se pozitivno odnosi na zapošljavanje, adaptaciju određenih objekata i može se reći da je ovo postalo malo industrijsko leglo. Napravljen je novi objekat gdje će se koncentrisati tri preduzeća koja će biti i izvoznog karaktera. Važno je da će tu biti zaposleno između 10 i 15 ljudi i da iz Modriče idu proizvodi koji će svoje tržište naći u Evropi. To je dobro za Tarevce i Modriču“, rekao je Krekić.

Projekat su podržali Vlade Republike Srpske i Federacije BiH, Kanton Sarajevo, opština Modriča i sami građani.

Europa.ba