Donatorska konferencija za poljoprivredni sektor u BiH održana u Sarajevu

Donatorska konferencija za poljoprivredni sektor  koju je organiziralo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH a u saradnji sa Delegacijom Evropske komisije u BiH, održana je u Sarajevu 17. juna.

Svrha organiziranja ovog skupa je bila prestavljanje projekata koje su pripremile zainteresirane  strane u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja a u saradnji sa relevantnim državnim i entiteskim ministarstvima, Brčko distriktom, kao i sa zadrugama u BiH. Otvarajući konferenciju, Mladen Zirojević,  bh. ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je kazao da se ovom konferencijom želi obezbijediti  efikasna koordinaciju između donatora i vlasti u BiH, kao i pokazati namjera za  izgradnjom  budućeg programa finansijske pomoći u sektoru poljoprivrede direktno povezanim sa nacionalnim Strateškim planom za poljoprivredu, prehranu, šumarstvo i ruralni razvoj BiH, baznim dokumentom kojeg je Savjet ministara BiH usvojio 2008.godine.

Johann Hesse,  šef Odjela za ekonomske reforme i  prirodne resurse pri Delegaciji Evropske komisije u BiH obratio se prisutnima na Donatorskoj konferenciji u sektoru poljoiprivrede. Gospodin Hese je  naglasio značaj Konferencije ako uzmemo u obzir  sredstva koja EU kroz svoj Instrument predpristupne pomoći (IPA) osigurava za institucionalni razvoj BiH u sektoru poljoprivrede.

Na konferenciji je prezentiran i godišnji izvještaj za 2008.godinu o situaciji u oblasti poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja BiH . “Prioriteti u narednom periodu su blisko povezani sa procesom pristupanja u EU, prvenstveno sa ispunjavanjem svih obaveza proisteklih iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju,” navedeno je u uvodu Izvještaja, kojeg je napisao Mladen Zirojević, bh. ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Europa.ba