Održana ceremonija uspješnog završetka Twinning projekta “Podrška Graničnoj policiji BiH”

U Glavnom uredu Granične policije BiH u Sarajevu 30.juna 2009.g. obilježen je završetak implementiranja drugog Twinning projekta Granične policije BiH i Državne policije Republike Mađarske.

Na ceremoniji prisutnima se obratio Ferdinand Kopp, šef Sektora operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske komisije u BiH.

“Danas obilježavamo zatvaranje Twinning projekta “Podrška Graničnoj policiji BiH”, koji je finansirala  Delegacija Evropske komisije, a čiji je cilj izgradnja kapaciteta u oblasti kriminalnih istraga. Ovo je dio šire pomoći Evropske unije kao podrška jačanju Granične policije BiH u okviru projekta pravosuđa i unutrašnjih poslova Evropske unije. Cilj je bio doprinijeti sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, jačanjem performansi i efikasnosti snaga Granične policije BiH, posebno u borbi protiv organizovanog prekograničnog kriminala, putem znanja, iskustava i prakse Granične policije.

Granice trebaju biti širom otvorene za trgovinu i kretanje ljudi, za saradnju unutar regije, kao i za saradnju regije sa  Evropskom unijom. U isto vrijeme granice trebaju biti zatvorene za kriminalne aktivnosti ili bilo koje aktivnosti koje predstavljaju prijetnju sigurnosti zemalja cijele regije. Granična policija ima zadatak da se bori protiv ovakvih aktivnosti”, kazao je Kopp.

Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH objasnio je da Twinning projekti predstavljaju transfer znanja od strane zemalja Evropske unije na zemlju korisnika.
 
„Rezultat zajedničkog rada između Granične policije BiH i Granične policije Republike Mađarskeu ovom projektu je izrada opće Strategije Granične policije od 2010. do 2014. godine i još dvije strategije u području upravljanja informacijama i razvoju ljudskih resursa u oblasti kriminalističkog obavještajnog rada i istraga“, kazao je Dumančić.  
 
Twinning projekt je trajao 14 mjeseci i kroz njega su partneri radili na jačanju kapaciteta Granične policije BiH u oblasti istraga, obavještajnog rada, efikasnog upravljanja informacijama, te razvijanju strategija na polju planiranja i razvoja ljudskih resursa.

Partneri za podršku ovom projektu bili su i Carina Finske, Granična policija Poljske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije i EUROPOL.

Europa.ba