Otvaranje Poslovnog inkubatora Trebinje osnovanog u okviru projekta «Uspostavljanje Regionalnog poduzetničkog centra u Hercegovini »

U okviru projekta Uspostavljanje regionalnog poduzetničkog centra u Hercegovini kojeg je financirala Evropska unija, u Trebinju je uspostavljen novi objekat u sklopu mreže Poslovnih inkubatora u BiH. Vrijednost projekta je 337,120.€ od čega je Europska unija osigurala 88% ukupnog iznosa, a projekat je realiziralo Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara u suradnji s partnerima koji i sufinanciraju projekat, općinama Trebinje i Jablanica.

Korisnici poslovnih inkubatora su nedavno registrirane tvrtke ili fizičke osobe koje namjeravaju pokrenuti vlastiti posao u čemu će im ovaj inkubator pomoći. U kontekstu trenutačne financijske krize i u vremenu kada je sve težeg dobiti kredit, ključni cilj ovoga inkubatora je pružiti potporu malim i srednjim poduzećima, posebice strat up kompanijama smanjivanjem  početnih troškova u uspostavljanju poslovanja.

Šef Operacija Delegacije Europske komisije u BiH, Boris Iarochevitch u obraćanju nazočnima, a govoreći o fondu Europske unije za regionalni ekonomski razvoj iz kojeg je i finaciran ovaj projekt, istaknuo je da je taj fond osnovan 2003. godine s ciljem da financira projekte koji promoviraju ravnomjerni ekonomski razvoj širom BiH. Do sada je financirano ukupno 60 projekata u rasponu od 25.000 do 300.000 eura, dosežući tako ukupni iznos preko 10 milijuna eura.

Mala i srednja poduzeća glavni su generatori posla u BiH i neophodno je  poduzeti sve moguće mjere da se podrže postojeća i podstakne stvaranje novih. Daljnja potpora od strane vlasti je također potrebna na svim razinama da se olakšaju administrativna opterećenja za kompanije i smanje pravila koja samo otežavaju uspostavljanje poslovanja, rekao je Iarochevitch te dodao da je drugo važno dostignuće ovoga projekta podsticanje  mreže inkubatora u Hercegovini  i zajednički rad  u okviru onoga što bi  u idealnim okolnostima trebalo biti prepoznato kao jedinstveni ekonomski prostor. Zapravo to je neophodno da bi se smanjili troškovi i vrijeme potrebno za uspostavljanje poduzeća i započinjanje poslovanja.

Boris Iarochevitch je zaključio svoje obraćanje obećanjem da će Europska unija nastaviti pružati potporu malim i srednjim poduzećima u BiH na niz načina. Postoje mnogi fondovi i programi Europske unije koji su na raspolaganju, a koji mogu biti dostupni BiH ako se poduzmu neophodni koraci. Naglasio je i da postoje važna pitanja koja se  trebaju riješiti na državnoj, entitetskoj i općinskoj razini kako  bi se povećalo partnerstvo između privatnih kompanija u ekonomiji i poboljašala konkurentnost BiH.

Načelnik Opštine Trebinje, dr. Dobroslav Ćuk naveo je glavne tehničke podatke ovoga projekta u njegovoj općini, istaknuvši da je u svrhu realizacije rekonstruiran i adaptiran objekt sa 15 poslovnih prostora ukupne površine od blizu 570 metara kvadratnih sa svom neophodnom infrastrukturom.
Aktivnosti na realizaciji projekta započele su u listopadu 2007. godine. Vrijednost građevinskih radova na adaptaciji Poslovnog inkubatora u Trebinju iznosila je 222,990.53 KM, od čega je Općina Trebinje financirala 29,337.45 KM.

Dr. Ćuk je naveo i da će usluge koje će pružati poslovni inkubator biti  raznovrsne i pod jako povoljnim uvjetima: od dobijanja poslovnih prostorija po najpovoljnijim uvjetima, preko pružanja pomoći pri izboru i analizi poslovne ideje, registracije i djelatnosti, uvezivanju sa potencijalnim poslovnim partnerima, do riješavanja konkretnih poslovnih inicijativa. Poslovni inkubator će pružiti mogućnost razvoja novih djelatnosti i primjenu suvremene tehnologije kao i novih poslovnih, tehničkih, organizacijskih i marketinških struktura i metoda.

Predsjednik Udruženja LiNK Mostar, Tomislav Majić rekao je da su oni u realizaciji ovoga projekta ostvarili treći od ukupno četiri cilja. Za četvrti cilj projekta, otvaranje regionalnog poduzetničkog centra u Mostaru infrastrukturno su sve pripremili, ali su u dogovoru sa EK otvaranje tog centra ostavili za mjesec rujan ove godine. Dodao je da trenutačno kroz ova dva primjera Jablanice i Trebinja već imaju izražene želje i zahtjeve iz općina: Stolac, Čapljina, Prozor-Rama i Posušje da i njima pomognu u razvoju njihovih lokalnih instrumenata za potporu poduzetništvu.

Također je važno napomenuti da je javni poziv za dodjelu poslovnih prostora za korisnike poslovnog inkubatora objavljen 12. 5. 2009. godine, i ostaje otvoren do popune kapaciteta.

Europa.ba