Evropska komisija usvojila Odluke o prekograničnoj saradnji Bosne i Hercegovine sa Srbijom i sa Crnom Gorom kao i Odluku o finansiranju učešća Bosne i Hercegovine u Evropskom transnacionalnom teritorijalnom programu “Jugoistočna Evropa” i “Mediteran”

Evropska komisija je usvojila Odluku o Sporazumima o finansiranju prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije i između Bosne i Hercegovine i Crne Gore kao i odluku o finansiranju učešća Bosne i Hercegovine u Evropskom transnacionalnom programu teritorijalne saradnje “Jugoistočna Evropa” i “Mediteran”, unutar IPA komponente za prekograničnu saradnju za 2009. godinu.

Ukupna vrijednost Sporazuma o finansiranju prekogranične saradnje između  Bosne i Hercegovine i Srbije je 1,800.000 € čiji su glavni ciljevi zbližiti ljude, zajednice i privrede područja koje je obuhvaćeno programom kako bi zajedno učestvovali u razvoju područja saradnje koristeći svoje ljudske, prirodne, kulturne i ekonomske resurse i prednosti sa sveobuhvatnim ciljem podsticanja ekonomije, unaprijeđenja održivog razvoja i smanjenja relativne izolovanosti područja kroz zajedničke institucionalne mreže i kapacitete ljudskih resursa. Prioriteti i mjere koje su definisane u ovom programu su struktuirane na takav način da poštuju i omogućuju provedbu specifičnih ciljeva. Prvi prioritet ovog prekograničnog programa je podrška socijalnoj i ekonomskoj koheziji kroz različite aktivnosti kojima će se poboljšati fizička, poslovna, socijalna i institucionalna infrastruktura i kapaciteti što će doprinijeti produktivnosti i konkurentnosti ekonomskih, ruralnih i okolišnih resursa područja.

Ukupna vrijednost Sporazuma o finansiranju prekogranične saradnje između  Bosne i Hercegovine i Crne Gore je 1,100.000 € čiji su glavni ciljevi unaprijediti održivi razvoj prekograničnog područja, njegovih ekonomskih, kulturnih, prirodnih i ljudskih resursa i potencijala kroz jačanje kapaciteta ljudskih resursa i zajedničkih institucionalnih mreža lokalnih zajednica i lokalnog privatnog i javnog sektora. Prioriteti i mjere koje su definisane u ovom programu su struktuirane na takav način da poštuju i omogućuju provedbu specifičnih ciljeva. Prvi prioritet ovog prekograničnog programa je podrška stvaranju socio-ekonomskog okruženja za ljude, zajednice i ekonomije područja koje je obugvaćeno programom. U mjere će biti uključene i prekogranične inicijative za ekonomski razvoj sa fokusom na turizmu i ruralnom razvoju.
Cilj ERDF programa “Jugoistočna Evropa” i “Mediteran” je uspostava i razvoj transnacionalne saradnje putem finansiranja mreža i aktivnosti koje će podržati integrisani teritorijalni razvoj, fokusirajući se prvenstveno na sljedeće oblasti: inovacije, zaštita okoline, pristupačnost (transport i telekomunikacije), održivi urbani razvoj. 
Doprinos Evropske unije ovom programu je 560,202.00 € a njegovi glavni ciljevi su podržati učešće partnera iz zemalja kandidata i zemalja potencijalnih kandidata u zajedničkim transnacionalnim projektima saradnje sa partnerima iz zemalja članica Evropske unije; da upoznaju zemlje kandidate i zemlje potencijalne kandidate sa strukturalnim fondovima Evropske unije sa osvrtom na njihovu provedbu nakon pristupanja.

Europa.ba