Monitoring popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini pokrenut danas u Sarajevu

Bosna i Hercegovina treba provesti popis stanovništva i domaćinstava u 2011. godini, kao što će uraditi sve države članice Evropske unije, države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje. Od popisa stanovništva se očekuje da u potpunosti bude u skladu sa EU zahtjevima a posebno sa temama koje trebaju biti pokrivene u upitniku za popis, u diseminaciji rezultata popisa i kvalitetnom izvještavanju. Planirano je da se pilot popis održi u aprilu 2010. godine. Poštovanje međunarodnih standarda u provođenju popisa je od najveće važnosti, vodeći ka tačnoj socio-ekonomskoj i demografsoj slici stanovništva Bosne i Hercegovine i ka rezultatima koji će biti široko prihvaćeni. Popis je isto tako od visoke važnosti za proces evropskih integracija zemlje.

Evropska komisija se složila sa Bosnom i Hercegovinom da Međunarodna monitoring operacija (IMO) treba osigurati da se popis vrši prema međunarodnim standardima i procedurama te u skladu sa svim statističkim zahtjevima Evropske unije, od priprema zadatka do pružanja informacija. Pilot popis stanovništva će se također pratiti.

Na početnom sastanku koji je IMO održao danas u Sarajevu, Evropska komisija se dogovorila sa nekoliko međunarodnih organizacija o principima i postupcima za praćenje aktivnosti. Eurostat, statistički ured Evropske komisije će voditi proces i predsjedavati odborom IMO kao i obezbjediti sekretarijat. Vijeće Evrope, Statistički odjel Ujedinjenih nacija (UNSD), Ekonomska komisija za Evropu Ujedinjenih nacija (UNECE), Fond za stanovništvo Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) su se obavezale danas da će učestvovati u monitoring operaciji.

Evropska komisija će finansirati veći dio troškova ove aktivnosti koji iznose oko €700,000.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Evropska komisija će uskoro potpisati Memorandum o razumijevanju o Međunarodnoj monitoring  operaciji (IMO). Ovaj Memorandum opisuje mandate, rezultate i uslove za IMO. Važan elemenat Memoranduma je da Bosna i Herceegovina prizna MMO i njegove principe.

Evropska komisija je podsjetila  Bosnu i Hercegovinu da je krajnje vrijeme da se usvoji Zakon o popisu stanovništva bez čega je nemoguće izvršiti popis. Bosna i Hercegovina  će zaostati za svojim susjedima u procesu evropskih integracija ukoliko se popis ne provede.

Europa.ba