Gđa Meglena Kuneva, evropska komesarka za pitanja zaštite potrošača posjetila ured ombudsmena za zaštitu potrošača BiH

Evropska komesarka za pitanja zaštite potrošača Meglena Kuneva se sastala sa ombudsmenom za zaštitu potrošača BiH gosp. Draganom Dokom u Mostaru 30. avgusta 2009. U toku sastanka, komesarka Kuneva i ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH razgovarali su sa gospodinom Dokom kako bi o procesu evropskih integracija, uslovima koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju  i Evropskog partnerstva, a tiču se zaštite potrošača kao važnog dijela funkcionalne tržišne ekonomije.

„Evropska unija počela je graditi unutrašnje tržište za svakoga i potrošači trebaju biti ponosni na to . Vjerujte mi, mi smo veći od najvećih kompanija. U evropskim zemljama, bruto nacionalni dohodak iznosi 58% zahvaljujući potrošačima. Tako da ovo tržište zavisi od nas. Ali mi imamo novu vrijednost za ovo i globalno tržište, a to je povjerenje. Ako građani ne vjeruju tržištu, onda neće ići u banke a tako je počela ova ekonomska kriza. U ovim vremenima novac se teško zarađuje jer ljudi žele dobiti  najveću vrijednost za svoj novac. Mi, potrošači, u ovakvim  vremenima trebamo jeftiniju robu, ali to ne znači da smo spremni da kompromitujemo sigurnost te robe“, izjavila je nakon sastanka  komesarka Kuneva.

Razgovarano je i o bankarskom sistemu, ne samo zbog trenutne situacije u BiH, već i zato  što je to bitan elemenat procesa evropskih integracija. Komesarka Kuneva je dodala da su usluge jedan od najvažnijih elemenata tržišta Evropske unije, te da 80% evropske ekonomije pripada tržištu usluga i zato su banke kao i javne usluge poput struje i vode, vrlo važne. Evropska komesarka za pitanja zaštite potrošača poslala je i veoma važnu poruku bankama „ Poštujte potrošače“

Ambasador Kourkoulas se složio da  doprinose u prijevodu brošura namijenjenih potrošačima, koje će pružiti potpune informacije o zaštiti potrošača u BiH  i tretmanu prema njima na ovom tržištu. Također je pohvalio rad ombudsmena za zaštitu potrošača gospodina Doke i istakao važnost posjete komesarke Kuneve, jer time Evropska unija pokazuje svoju zainteresiranost za BiH.

„Iako ovaj proces izgleda vrlo komplikovano, vjerujem da je moguće napraviti neophodne promjene na tržištu BiH kao kao što je to bilo moguće uraditi u Bugarskoj, gdje sam imao priliku sarađivati sa gđom Kunevom“, kazao je ambasador Kourkoulas.

„Naša misija je da učinimo sve što je moguće na zaštiti i unapređenju položaja potrošača u BiH. Nadam se da će ova saradnja sa Evropskom komisijom donijeti bolje rezultate u ovom procesu“, kazao  je gosp. Doko.

Europa.ba