EU podržava Centralnu banku Bosne i Hercegovine

Pozivaju se svi predstavnici sredstava informisanja da prisustvuju konferenciji za štampu povodom početka projekta EU “Izgradnja kapaciteta upravljanja ljudskim resursima Centralne banke BiH” koje će se održati u srijedu, 2. septembra 2009.g., u 14.00 časova, u prostorijama Delegacije EK u BiH, Skenderija 3a. Prisutnima će se obratiti gdin Johan Hesse, šef Odjela za ekonomski razvoj pri Delegaciji Evropske komisije u BiH i gdin Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), u saradnji sa Njemačkom centralnom bankom (Deutsche BundesBank) i Češkom narodnom bankom, počela je 1. septembra 2009. godine realizaciju projekta pod nazivom «Izgradnja kapaciteta upravljanja ljudskim resursima Centralne banke Bosne i Hercegovine». Cilj projekta, koji će trajati šest mjeseci, jeste povećati efikasnost i razviti moderni sistem upravljanja ljudskim resursima u CBBiH u skladu s evropskim standardima i međunarodno priznatim najboljim praksama, kako bi se operativno unaprijedio institucijski kapacitet, a u svrhu daljeg razvoja i priprema u drugim relevatnim područjima za evropske integracije.

Evropska unija će podržati ovaj Twinning light projekat sa 250.000 € iz IPA fondova dok će Njemačka centralna banka i Ćeška narodna banka obezbijediti kvalifikovane i iskusne eksperte na realizaciji projekta.

Twinning sporazum je instrument kojeg Evropska unija koristi u kontekstu davanja podrške zemljama članicama s ciljem jačanja njihovih administrativnih i institucionalnih kapaciteta kao priprema za članstvo u Evropskoj unjii. Ova podrška je dostupna i zemljama potencijalnim kandidatima koje im pomažu u prilagođavanju svojih uprava sa zakonima Evropske unije „acquis communautaire“ i preuzimanju obavaza budućeg članstva.

Twinning sporazumima se pruža ne samo savjetodavna i administrativna podrška zemljama korisnicama programa nego im takođe se pomaže i da izgrade dugoročniji odnos između stare, nove i buduće članice Evropske unije i da približi zemlji korisnici raznovrsnost administrativnih praksi u Evropskoj uniji.

Europa.ba