Komesarka Kuneva: Bosanskohercegovačko društvo je svjesno značaja zaštite potrošača

Tokom drugog dana posjete Bosni i Hercegovini, evropska komesarka za pitanja zaštite potrošača Meglena Kuneva sastala se 31. avgusta 2009. godine u Sarajevu sa Nikolom Špirićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i Vilimom Primorcem, zamjenikom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i predsjedavajućim državne Komisije za zaštitu potrošača. Nakon susreta sa predstavnicima državnih institucija, gospođa Kuneva se susrela sa predstavnicima nevladinih organizacija koji se bave zaštitom potrošača i govorila o politici zaštite potrošača u EU, pravima koja potrošači uživaju u EU, te u razgovoru sa njima saznala sa kojim se problemima susreću potrošači i udruženja koja ih zastupaju u  BiH. 

Na konferenciji za štampu koja je održana u Delegaciji Evropske komisije u BiH, komesarka Kuneva je kazala da je iz prethodnih razgovora uvidjela kako je bh. društvo svjesno važnosti zaštite potrošača.

Osnova za kvalitetnu zaštitu potrošača je, kako je objasnila, transparentnost poslovanja te pravilno uređeno tržište. „Iz razgovora tokom moje posjete sam saznala da BiH ima većinu potrebnih zakona i institucija, što je jako dobar znak. Za njihovu provedbu će trebati vremena, ali bez usvajanja  potrebnog zakonodavstva  to ne bi bilo moguće“.

Pripreme Bosne i Hercegovine za učešće na  jedinstvenom tržištu Evropske unije moraju započeti  mnogo prije ulaska zemlje u EU, izjavila je gospođa Kuneva na konferenciji za štampu.
„Upravo politika zaštite potrošača može biti predvodnik  jedne od najvažnijih oblasti pristupnih razgovora  tj. razgovora o unutrašnjem tržištu,“ rekla je  komesarka Kuneva, dodajući da je politika zaštite potrošača glavni dio politike unutrašnjeg tržišta.

Ona je naglasila da za Bosnu i Hercegovinu sada prioritet mora biti uspostavljanje održivog tržišta, te osiguranje održivog privrednog rasta koji će zauzvart osigurati održivi razvoj novih radnih mjesta. Monopoli i netransparentnost koji ugrožavaju ekonomski razvoj i kreiranje novih radnih mijesta nisu prisutni samo u zemljama poput  BiH nego su se sa ovim problemima suočile i zemlje Evropske unije.

Ona je upozorila na dvije greške koje se obično pojavljuju u zemljama koje se suočavaju sa ekomomskim krizama. Jedna od njih je smanjenje pristupa vlastitom tržištu čime se podstiče domaći monopol koji šteti interesima potrošača. Druga velika greška je potcjenjivanje važnosti transparentnosti tržišta i dopuštanje praksi koje se ne bi tolerisale u normalnim ekonomijama. Ona je rekla da ovi problemi nisu prisutni samo u Bosni i Hercegovini već i u zemljama EU sa razvijenom ekonomijom i da se oni mogu prevazići stalnim poticanjem zdrave konkurencije i otvaranjem tržišta.

Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH, je prisutne obavijestio da je gospođa Kuneva bila glavni pregovarač Bugarske za pristupanje Evropskoj uniji i prva ministrica za evropske poslove u Bugarskoj, čije bi profesionalno iskustvo i savjeti mogli biti vrlo korisni za BiH. Meglenu Kunevu je Bugarska 2006. godine nominovala za svog prvog člana Evropske komisije.

Europa.ba