Obilježen početak projekta EU “Izgradnja kapaciteta upravljanja ljudskim resursima Centralne banke BiH”

“Centralna banka Bosne i Hercegovine je jedna od prvih i najuspješnijih državnih institucija koja također treba da evoluira i unaprijedi svoje aktivnosti kako bi odgovorila  izazovima koje sobom nose razvoj ekonomije i evropske integracije”, izjavio je gospodin Johan Hesse, šef Odjela za ekonomski razvoj, trgovinu i prirodne resurse pri Delegaciji Evropske komisije u BiH na konferenciji za štampu, održanoj 2. septembra 2009. godine u prostorijama Delegacije Evropske komisije u BiH, na kojoj je javnosti prezentiran početak projekta EU “Izgradnja kapaciteta upravljanja ljudskim resursima Centralne banke BiH”.

U okviru ovog Twinning light projekta, čija realizacija je počela 1. septembra, Njemačka centralna banka i Češka narodna banka pomoći će Centralnoj banci Bosne i Hercegovine  da uspostavi moderan, efikasan sistem upravljanja ljudskim resursima, u skladu sa evropskim standardima, poručio je gospodin Hesse.

On je pojasnio da će se ovim Twinning projektom obezbijediti stručna pomoć iz zemalja članica Evropske unije koji će svojim vještinama i znanjem u upravljanju ljudskim resursima,  pomoći BiH u razvoju savremene i efikasne administracije neophodne za primjenu zakonodavstva EU po istim standardima kao sto su u zemljama članicama Evropske Unije. 

Gospodin Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH zahvalio se Delegaciji EK u BiH na podršci, čime je omogućena realizacija ovog projekta.

“U okviru dugoročne strategije poslovanja Centralna banka BiH planira razviti i poboljšati svoje djelovanje u svim oblastima poslovanja, a prije svega u razvoju ljudskog kapitala kao jednog od naših najvažnijih ciljeva. Cilj ovog projekta jeste povećati efikasnost i razviti moderni sistem upravljanja ljudskim resursima, jer smo svjesni da nijedna institucija ne može biti uspješna ukoliko ne ulaže u svoje ljudske kapacitete. Mi smo veoma mala centralna banka sa 320 zaposlenika , a oko 70 posto njih ima visoko obrazovanje. Stoga mislimo da je investicija u ljude najbolja poslovna investicija i upravo zato smo se odlučili za ovaj Twinning light projekat. Ovaj projekat će se završiti naredne godine međunarodnom konferencijom na kojoj ćemo mi prezentirati rezultate, a iskreno se nadam da će to biti uspješni rezultati”, kazao je gdin Kemal Kozarić.

Evropska unija će podržati ovaj Twinning light projekat sa 250.000 eura iz IPA fondova, dok će Njemačka centralna banka i Češka narodna banka u realizaciji projekta obezbijediti kvalifikovane i iskusne eksperte.

Twinning sporazum je instrument kojeg Evropska unija koristi u kontekstu davanja podrške zemljama s  ciljem jačanja njihovih administrativnih i institucionalnih kapaciteta kao pripremu za članstvo u Evropskoj unjii.  Twinning sporazumima se pruža ne samo savjetodavna i administrativna podrška zemljama korisnicama programa, nego se također pomaže u izgradnji dugoročnijih odnosa između starih,  novih i budućih članica Evropske unije. Također, cilj je da se zemlji korisnici projekta približi raznovrsnost administrativnih praksi u Evropskoj uniji.

Europa.ba