Održana završna konferencija EU CARDS Projekta “Izgradnja kapaciteta za zaštitu intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini”




"Ideje i znanje su sve važniji dio trgovine.  Većina vrijednosti koju imamo u medicini i novim tehnologijama zasnivaju se na inovacijama, istraživanjima, dizajnu, testiranju i novim idejama. Kreatori moraju imati pravo na zaštitu svojih izuma, kako  niko drugi ne smije koristiti njihovo intelektualno vlasništvo", kazao je Johann Hesse, šef sekcije za ekonomski razvoj, trgovinu i  prirodne resurse pri Delegaciji Evropske komisije u BiH na završnoj konferenciji EUCARDS Projekta "Izgradnja kapaciteta za zaštitu intelektualnog vlasništva u BiH", održanoj 9. septembra u Sarajevu.

Ovaj dvogodišnji projekat pokrenut je 17. septembra 2007. godine s lokalnim timom stacioniranim u prostorijama Instituta za intelektualno vlasništvo BiH u Mostaru. Evropska unija je donirala 1,5 miliona eura  za projekat.

Gospodin Hesse je također istakao da je u fokusu ovog projekta bila izgradnja kapaciteta Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, te poboljšanje pravnog okvira zaštite intelektualne svojine.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati projekta, kao i Strategija razvoja Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

"Pripremili smo strategiju  do 2015. godine koju će usvojiti Vijeće ministara BiH. Ova strategija obuhvata kako kratkoročne, tako i dugoročne zadatke, a naša je obaveza da ih sprovedemo u djelo. Prvo što namjeravamo realizovati jeste uspostava Vijeća koje će razmatrati pitanja u vezi sa intelektualnim vlasništvom. To je najbolji način za  postizanjem brže komunikacije između Instituta i svih drugih relevantnih subjekata i institucija. Na ovaj način moći ćemo identificirati probleme u institucijama, te ih riješavati u okviru Vijeća" kazala je Lidija Vignjević, direktorica Instituta za intelektualnu svojinu BiH.

Slobodan Marković, vođa EUIPR tima naglasio je značaj regionalne saradnje.

"Projekat je realizovan uz pomoć i saradnju Instituta za intelektualnu svojinu u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Studijska putovanja su nam omogućila brže riješavanje problema i njihova podrška bila je neophodna u realizaciji ovog projekta", kazao je Marković.

Krajnji cilj ovog projekta je poboljšanje okvira za intelektualno vlasništvo u Bosni i Hercegovini kako bi se udovoljilo zahtjevima iz "TRIPS-a plus", a što će doprinijeti ispunjavanju uslova koje su postavili Svjetska trgovinska organizacija (STO), Sporazum o saradnji i pridruživanju zaključen sa EU (SSP), kao i Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006), te osigurati stabilnu osnovu za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

 

Europa.ba