Evropska komisija ažurira svoju internet stranicu za izvoznike zemalja u razvoju

Služba za pružanje podrške korisnicima za pitanja izvoza Evropske komisije je nedavno pokrenula ažuriranu internet stranicu koja izvoznicima iz zemalja u razvoju olakšava pristup tržištu EU. Pored informacija o uvoznim tarifama, uvoznim zahtjevima i trgovinskim statistikama, internet stranica sada nudi i detaljne informacije o preferencijalnim aranžmanima koji su na snazi između EU i zemalja u razvoju.

Ova stranica takođe nudi niz instrumenata za pomoć kako bi dalje pomogla izvoznicima iz zemalja u razvoju da iskoriste mogućnosti izvoza koje se nudi u ovim aranžmanima. Ovo je posebno zanimljivo za srednja i mala preduzeća koja žele izvoziti u zemlje EU ali nisu dovoljno upoznati sa pravilima za uvoz u EU. Internet stranica je dostupna na engleskom, francuskom, španskom i portugalskom jeziku.

Osnovne informacije
Evropska unija je najveće jedinstveno tržište na svijetu i nadaleko najvažniji trgovinski partner zemljama u razvoju. Široki niz preferencijalnih aranžmana koje EU nudi svojim partnerima-zemljama u razvoju, omogućava tim zemljama da koriste privilegovani pristup tržištu EU.

Kako bi izvoznicima zemalja u razvoju pomogla da dobiju informacije o izvozu na tržište EU unutar ovih preferencijalnih aranžmana,  Evropska komisija je osnovala Službu za podršku korisnicima za pitanja izvoza 2004. godine kao prvi “first-stop-shop” za on-line informacije.

Ponuđene su informacije o sljedećem:
• Uslovi i porezi (uslovi koje treba ispuniti za uvoz na tržište EU, interni porezi koji se primjenjuju u svim zemljama članicama EU, specifični zakonski ili tržišni uslovi za određene proizvode).
• Uvozne tarife i druge uvozne mjere (kao što su kvote, uvozne dozvole, mjere za sprečavanje damping cijena, i slično)
• Preferencijalni aranžmani (glavni trgovinski aranžmani EU sa zemljama u razvoju, prateća dokumentacija neophodna za izvoz i pravila vezana za porijeklo koje izvoznici moraju poštovati).
• Trgovinska statistika (trgovinski tokovi između EU i trećih zemalja)
• Veze (trgovinske vlasti (EU i pojedinih zemalja u razvoju), međunarodna trgovinska tijela, tržišno mjesto i poslovni direktorij)
• Novosti (kvartalni biletni Službe za podršku izvozu)
• Kontakt detalji (za slanje detaljnih pitanja/upita)

Otkada je pokrenuta stranica u 2004. godini, broj posjeta je stalno rastao. Najviše je posjetilaca iz Latinske Amerike, nakon koje slijede Azija, zemlje Mediterana, Afrike, Kariba i Pacifika. Ovu internet stranicu uveliko koriste i evropski uvoznici.

Istražite novu internet stranicu na: http://exporthelp.europa.eu/index_en.html

Europa.ba