Jačanje kapaciteta Instituta za javno zdravstvo u Bosni i Hercegovini

Dvodnevna radionica o unapređenju javnog zdravstva u BiH je završena 1. oktobra 2009. godine u Sarajevu.  Radionica pod nazivom „Jačanje kapaciteta Instituta za javno zdravstvo u Bosni i Hercegovini“ održava se u okviru projekta koji će trajati dvije godine, a koji putem IPA fonda finansira Evropska unija sa 1,5 miliona eura. Čitav projekat koordinira Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a realizuju ga  EPOS Uprava zdravstva i ICON Zdravstvena i socijalna politika, u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvom zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske. Tri glavna elementa koje projekat obuhvata su:
– podrška Zavoda za javno zdravstvo u jačanju promocije i prevencije zdravlja,
– podrška u prikupljanju, praćenju i evaluaciji zdravstvenih podataka, i
– podrška u izvještavanju o javnom zdravstvu u skladu s međunarodnim preporukama i zahtjevima.

Jadranka Mihić, Voditeljica projekta za socijalnu koheziju i razvoj pri Delegaciji Evropske komisije u BiH, objašnjava:
„ Projekat se u prvom dijelu bavi reformom zavoda za javno zdravstvo, koji bi trebali biti pripremljeni za proces prikupljanja određenog broja informacija o zdravstvenom stanju populacije, proces koji treba usaglasiti sa zahtjevima različitih međunarodnih institucija i organizacija, kao što je Svjetska zdravstvena organizacija, EUROSTAT, UNICEF i druge partnerske organizacije. Potrebno je usklađivanje izvještavanja i prilagođavanje setova indikatora zdravlja po zahjevu međunarodne zajednice. Drugi dio projekta obuhvata obuku onih koji rade u zavodima javnog zdravstva kako bi lakše prikupljali i izvještavali o zdravstvenim podacima“. 

Projekat, između ostalog ima za cilj, da se svi podaci sa kantonalnog i entitetskog nivoa o zdravstvenom stanju populacije prikupljaju na državnom nivou kako bi zavodi javnog zdravstva raspolagali sveobuhvatnim informacijama o zdravstvenom stanju cijele populacije.

Lothar Springer, šef projekta „Jačanje kapaciteta Instituta za javno zdravstvo u Bosni i Hercegovini“, izražavajući zadovoljstvo što je Projekat sakupio sve relevantne strane iz Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko na jednom mjestu,  izjavio je:

„Stvaranje, prikupljanje i slanje pouzdanih podataka na jednom mjestu omogućava nam da se fokusiramo na prioritete što je jako bitno za donošenje odluka kada je zdravstveni sektor u pitanju. To je jedan od uslova evropskih integracija“, kaže gospodin Springer. On dodaje da  Projekat nudi savjetodavnu pomoć na tri nivoa: kantonalnom, entitetskom i državnom, kako bi podaci mogli biti sakupljeni na jednom, državnom nivou.

Uvođenje efektivnog sistema izvještavanja zahtijeva i softversku potporu, koju je na radionici najavio Safet Omerović, ministar zdravstva Federacije BiH.

„Radionica nam daje smjernice kako da unapredimo javno zdravstvo, smjernice za postavljanje parametara u javnom zdravstvu i njihov monitoring, što će rezultirati boljim planiranjem da bi dobili efiksaniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu, koja će biti poštenije raspoređena, čime ćemo nejednakosti svesti na minimum,  jer svi imamo pravo na zdravlje. Ovakvi projekti vode upravo prema tom cilju“, izjavio je gospodin Omerović.

Glavni zaključak na kraju radionice bio je da realizacija projekta iziskuje prvenstveno veću komunikacija i saradnja između institucija zdravlja u FBiH, RS i Distrikta Brčko, kako bi se dobili potrebni podaci na državnom nivou. Važno je unaprijediti znanje kroz seminare, radionice, studijska putovanja ili gostovanja stručnjaka iz zemalja EU, educirati ljude u cilju efikasnijeg prikupljanja i obrade podataka, kao i formirati radne grupe koje će koordinirati aktivnosti projekta.

Europa.ba