Olli Rehn u Sarajevu: Suverena i funkcionalna Bosna i Hercegovina, uslov za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU

„Došao sam u Sarajevo jer nam je stalo do Bosne i Hercegovine, do njenih građana i do ubrzanja procesa evropske integracije BiH. Zajedno sa ministrom vanjskih poslova Švedske g-dinom Carl Bildtom u ime zemlje predsjedavajuće Evropskom unijom i g-dinom James Steinbergom, zamjenikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, sazvali smo ovaj sastanak jer smo zabrinuti zbog određene političke blokade koja u velikoj mjeri spriječava prije svega put evropskih integracije BiH, put ka njenom članstvu u NATO, a zatim i put ka ukidanju viznog režima, izjavio je u četvrtak uveče 8. oktobra 2009. godine nakon slijetanja na Međunarodni aerodrom Sarajevo, Olli Rehn, evropski komesar za proširenje, koji će 9. oktobra prisustvovati razgovorima lidera političkih stranaka u BiH,  te predstavnika SAD-a i EU-a u Butmiru. 

“Naš cilj je da ubrzamo put evropskih integracija BiH, da je uskoro dovedemo do statusa kandidata za članstvo u EU. BiH je u nedavnoj prošlosti ostavljena jedan korak iza svojih susjeda i ja se nadam da će se stvari u naredna dva dana odvijati u pravcu  vraćanja BiH na putu progresa prema EU“ – rekao je gospodin Rehn.

Na novinarsko pitanje, da li već postoji paket ustavnih promjena, Rehn je odgovorio:

„Pripremili smo određene strateške prijedloge, ali ćemo o njima razgovarati sa političkim liderima ove zemlje. Potrebne su nam određene izmjene Ustava kako bi dobili funkcionalnost institucija BiH, jer samo suverena država koja ima funkcionalnu državnu strukturu može biti kredibilan kandidat za EU. Ukoliko djelujemo u tom pravcu, Bosna i Hercegovina bi uskoro mogla biti kandidat. Ono što nudimo je ubrzavanje procesa koji vodi ka sticanju statusa kandidata za članstvo u EU, što skorijeg ukidanja viznog režima za građane BiH, a postoje i uslovi od strane NATO-a za ubrzavanje članstva u NATO-u“ – odgovorio je Rehn.

On je dodao da transformacija OHR-a predstavlja neophodan korak koji BiH mora napraviti u procesu evropskih integracija.

„Raditi ćemo na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bismo poboljšali funkcionalnost države. To nam je bitno jer želimo vidjeti državu koja će jednog dana biti  član EU, suverenu i funkcionalnu BiH, koja može jednim glasom govoriti u evropskim institucijama, koja će biti sposobna odgovoriti na zahtjeve koje proces pridruživanja podrazumjeva“- rekao je novinarima evropski komesar za proširenje, Olli Rehn.

Europa.ba