Forum agrarne politike jugoistočne Evrope i Godišnji sastanak ministara poljoprivrede jugoistočne Evrope u Bosni i Hercegovini

Podrška sistemima/shemama zemalja Jugoistočne Europe i njihove komplementarnosti sa agrarnom politikom Europske unije, te uticaj svjetske ekonomske krize na investicije u poljoprivredi i proizvodnje hrane u zemljama JIE, su teme koje su okupile Ministre poljoprivrede zemalja JIE (Bosne i Hercegovine, BJR Makedonije, Republike Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Albanije) predstavnike Europske komisije, predstavnike Radne grupe za regionalni ruralni razvoj JIE, FAO i GTZ na 9. Forumu poljoprivredne politike koji je održan 8. i 9. oktobra 2009. godine na Jahorini.
Zaključci koji su donijeti u Radnim groupama su:

– u državama jugoistočne Europe, svjetska ekonomska kriza je uticala na investicije u agraru i proizvodnju hrane,
– potrebno je ojačati ruralne oblasti,
– potrebna je integracija u Europsku uniju, ali i regionalna saradnja, te
– potrebna je institucionalizacija Radne grupe za regionalni ruralni razvoj.

John Bensted-Smith, direktor Odjela za međunarodne poslove i proširenje unutar Generalne Direkcije za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije, govorio je o „Uticaju svjetske ekonomske krize na poljoprivredu i na proizvodnju hrane u Europi“. Naglasivši da poljoprivreda nije imuna na krizu, gospodin Bensted-Smith je ukazao na posljedice koje su se najviše osjetile na izvoz odredjenih proizvoda, na proizvodnju određenih poljoprivrednih kultura, što je dovelo do pada cijena drugih, a kao rezultat promjene u potražnji na tržištu, ali i promjene koje su nastale zbog rasta cijena goriva.
„Ipak“, kazao je gospodin Bensted-Smith, „i pored ovakve mračne slike ja sam optimista, jer nam je srednjoročni izgled dobar“. Konkretno za region i povezanost krize sa regionalnim napretkom prema EU, gospodin Bensted-Smith naglašava da kriza ne utiče na mogućnost ispunjavanja uslova za ulazak u EU.
„Ono što je mjerilo je ispunjenje uslova – koliko je koja zemlja uspjela ispuniti uslove na putu ka eurointegracijama“.

„Europska komisija je vaš partner u procesu eurointegracija u kojem je došlo do pomaka“, rekao je u svom uvodnom izlaganju, Kay Mortensen, Šef Odjela za predpristupnu pomoć pri Generalnoj direkciji za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije,  ali je naglasio da postoji nekoliko ključnih stvari. Shvatanje da proces proširenja znači adaptacija sa pravilima i zakonima EU, da su potrebni stalni napori i konsenzus u Parlamentu kada je riječ o Mapi puta, da je neophodna koordinacija između svih ministarstava koja često izostane zbog političkih razloga i da treba osigurati educirani i sposobni kadar u administraciji, koji će znati da uspostavi usku saradnju sa Europskom komisijom.
„Evropska komisija će uraditi ono što može. Ali zemlje same utvrđuju intenzitet i način svog progresa“ – rekao je gospodin Mortensen.

O potrebi za usklađivanje zakona zemalja JIE sa zakonima EU, govorio je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mladen Zirojević, koji je iznoseći podatke o progresu u poljoprivredi i ruralnom razvoju u BiH istakao da se poljoprivreda u BiH nalazi na prekretnici. Kao nužnost on je istakao “potrebu od veće međuentitetske i regionalne saradnje, stvaranje uslova za veću podršku poljoprivrednicima, kao i poduzimanje mjera za veći plasman proizvoda zemalja JIE na europskom tržištu”.

Na još jednu bitnu komponentu, ukazao je Bruno Chauvin, Zamjenik šefa Odjela za direktnu podršku pri Generalnoj direkciji za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske Komisije, a to je „usmjeravanje i trošenje novca na ciljeve za koje je namjenjen“. Da bi približio bitnost svog izlaganja, on je prisutnima dao primjer o jedinstvenoj poljoprivrednoj politici kao i ocjene revizorskog tima EK kako su sredstva namijenjena za poljoprivredu potrošena.

Na forumu na kojem su govorili i predstavnici FAO (UN Organizacije za hranu i poljoprivredu), međunarodni i bh. eksperti za poljoprivredni i ruralni razvoj, usvojen je prijedlog da BiH preuzme predsjedavanje skupštine Radne grupe za regionalni ruralni razvoj JIE (South Eastern Europe Standing Working Group for Regional Rural Development) skupštine. Preuzimanje dužnost od sadašnje predsjedavajuće zemlje Crne gore realiziraće se 1- Decembra 2009. godine.

Europa.ba