Ključni rezultati Izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine u 2009. g.

Bosna i Hercegovina je napravila malo napretka tokom perioda izvještavanja. Domaća politička klima se pogoršala i  izazovi za funkcionisanje institucija i uvredljiva retorika su nastavljeni. Provedba reformi teče sporo, najviše zbog nedostatka koncenzusa i političke volje, ali i zbog složene institucionalne organizacije zemlje. Usvojen je vrlo ograničen broj zakona koji se tiču procesa evropskih integracija.

Politički kriteriji
Kada su u pitanju politički kriteriji, može se ukazati na nekoliko pozitivnih stvari. Ustav Bosne i Hercegovine je po prvi put izmijenjen kako bi se regulisao status Brčko Distrikta. Strategija reforme javne uprave se provodi a fond za reformu javne uprave je operativan. Saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je na zadovoljavajućem nivou.. Kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina, suđenja na državnom nivou su se, uopšteno gledajući, održavala u razumnom vremenskom roku i u skladu sa međunarodno priznatim standardima.

Međutim, domaća politička klima se pogoršala tokom proteklih nekoliko mjeseci a nedostatak koncenzusa o glavnim karakteristikama izgradnje države i uvredljiva retorika su negativno uticale na funkcionisanje institucija i usporile su provedbu reformi. Vlasti još uvijek nisu pokazali dovoljno kapaciteta za preuzimanje neophodnog političkog vođstva i odgovornosti. Uloga koju ima etnički identitet u politici nastavlja da ugrožava funkcionisanje izvršne, zakonodavne i sudske vlasti kao i sveukupno upravljanje državom. Iniciran je proces reforme ustavnog okvira. Uslovi za zatvaranje Ureda visokog predstavnika još uvijek nisu u potpunosti ispunjeni. Korupcija i dalje preovladava u mnogim oblastima i predstavlja ozbiljan problem.

Ekonomski kriteriji
Bosna i Hercegovina je malo dalje napredovala u uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije. Moraju se nastaviti dalji značajni reformski napori sa odlučnošću da se zemlji omogući da se dugoročno suoči sa izazovima pritiska konkurencije i tržišnih snaga unutar Evropske unije.

Ekonomska kriza je ozbiljno uticala na Bosnu i Hercegovinu. Međutim finansijska i monetarna stabilnost se održala zahvaljujući pravovremenoj rekaciji Centralne banke u vrijeme izbijanja finansijske krize u jesen 2008. godine. Aranžman valutnog odbora i dalje uživa visok stepen kredibiliteta a bankarski sektor je do sada dobro podnijeo posljedice krize.

Međutim, kvaliteta i održivost javnih finansija su se dalje pogoršali. Restruktuiranje i likvidacija preduzeća u državnom vlasništvu je sporo napredovala a proces privatizacije se nije dalje nastavio. Slabi produktivni kapaciteti i strukturalne nefleksibilnosti pogoršavaju otvaranje novih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti je i dalje vrlo visoka a veliki nezvanični sektor i dalje predstavlja važan izazov. Na poslovno okruženje i dalje utiču administrativne nedjelotvornosti. Ostvaren je vrlo ograničen napredak u stvaranju stvarnog jedinstvenog ekonomskog prostora.

Evropski standardi
Što se tiče evropskih standarda, nešto napretka je ostvareno u oblasti carina, poreza, obrazovanja i transporta. Napredak je takođe postignut u određenim oblastima koje se tiču pravosuđa, slobode i sigurnosti, što je Bosnu i Hercegovinu približilo ispunjenju uslova Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Država i dalje mora pojačati svoja nastojanja u mnogim oblastima, kao što su slobodno kretanje roba, osoba i usluga, zapošljavanje i socijalna politika, državna pomoć, energija i zaštita životne sredine. Neophodno je da se održe nastojanja u osjetljivim područjima kao što su policija i borba protiv organizovanog kriminala.

Izvještaj o napretku BiH u 2009.g i Strategija proširenja (engleski tekst) dostupni na; http://ec.europa.eu/enlargement/press_corner/key-documents/reports_oct_2009_en.htm

Europa.ba