Konferencija – Kako promovisati i razviti preduzeća

Gosp. Kjartan Bjornsson, šef Odjela za ekonomski razvoj i prirodne resurse Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini je 26. juna 2007. godine otvorio konferenciju pod nazivom “Mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini na putu u Evropsku uniju – Načini za promovisanje razvoja preduzeća”.

Konferencija je okupila predstavnike državnih, entitskih i lokalnih vlasti, udruženja poslodavaca, ravojnih agencija, kao i komercijalnih preduzeća i predstavnike nekih od NGO.

Gosp. Bjornsson je naglasio da u Evropskoj uniji ima 23 miliona malih i srednjih preduzeća (MSP), koja upošljavaju oko 80% ukupno zaposlenih i osiguravaju 75 miliona radnih mjesta. MSP čini 99% svih preduzeća u Evropi i ova preduzeća imaju ključnu ulogu u kreiranju novih radnih mjesta i pri prikupljanju novca od poreskih obaveza. Razvoj sektora MSP u BiH je od vitalne važnosti za buduće blagostanje zemlje, posebno s obzirom na činjenicu da je stopa nezaposlenosti visoka, te je stoga neophodno uspostaviti profesionalne i djelotvorne institucije na svim nivoima, koje će pružati podršku ovom sektoru. BiH je napravila mali napredak u provedbi preporuka Povelje Evropske unije o malim preduzećima. Gosp. Bjornsson je takođe istakao da, između ostalog, mnogo toga mora biti učinjeno kada je riječ o neophodnom zakonskom i institucionalnom okviru – Državna strategija BiH za MSP još uvijek nije usvojena, nepostoji zakonski okvir za razvoj i promociju MSP na državnom nivou, a postoji i hitna potreba za uspostavljanje Vijeća za razvoj i poduzetništvo.

Gosp. Peter Milford, konsultant u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj za Evropsku povelju o malim i srednjim preduzećima, dao je pregled najvažniji tačaka Izvještaja o status provedbe Povelje o malim i srednjim preduzećima u zemljama Zapadnog Balkana. Evropska povelja o malim preduzećima u skladu je sa ciljevima postavljenim u Lisabonu: postati najkonkurentnija i najdinamičnija na znanju utemeljena ekonomija u svijetu sposobna za održivi ekonomski rast; veći broj i bolja radna mjesta i veća socijalna kohezija. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je odgovorno za godišnje izvještavanje Evropske komisije o statusu provedbe ove Povelje u BiH. Inače, što se tiče same provedbe ove Povelje, BiH je nisko na ljestvicu, odmah iznad Kosova.

Konferencija je ugostila brojne govornike iz poslovnog sektora iz cijele BiH, koji su govorili o konkretnim iskustvima iz raznih oblasti: dr. Elvir Čaušević, direktor tuzlanskog preduzeća “Inspire” je govorio o temi “Iskustva u izgradnji preduzeća sa brzim rastom u BiH”; Slavko Simić, direktor banjalučkog preduzeća “Bross Trade” je govorio o temi “Prevladanje prepreka za osnivanje i rast preduzeća u BiH”; Željko Božić iz mostarskog preduzeća “Alfatherm” je govorio o temi “Investiranje u obrazovanje ljudskih resursa – ključ do uspjeha”, dok je Nataša Pucar, direktorica brčanskog preduzeća “Bimal” govorila o temi “Uspješna prerada hrane”. Njihovo veliko praktično znanje iz poduzetništva bilo je veoma korisno kada su se skicirali zaključci o lekcijama koje su naučene.

Događaj je organizovan u okviru projekta EURED-II, kojeg finansira Evropska komisija, a koji ima sljedeće specifične ciljeve:  

  • Podržati uspostavljanje sveobuhvatnog institucionalnog i zakonskog okvira za promociju i razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) u skladu sa Strategijom razvoja  MSP u BiH, Poveljom EU o MSP, i regionalnim planovima razvoja;
  • Ojačati ekonomske regije i okvir za regionalni razvoj u skladu sa praksom EU;
  • Podržati ekonomsku obnovu, kreiranje novih radnih mjesta, razvoj ljudskih resursa i infrastrukture u različitim regijama.

Europa.ba