Portugal preuzima predsjedavanja Vijećem Evropske unije

1. jula 2007. godine Portugal preuzima rotirajuće predsjedavanje od Njemačke na period od šest mjeseci. 

Ovo je treći put da Portugal ima predsjedavajuću ulogu: to se desilo ranije 1992. i 2000. godine.

Ratifikacija i stupanje na snagu Sporazuma o Evropskoj uniji iz 1992. godine, i Evropska agenda za ekonomski i društveni razvoj (Lisabonska strategija) iz 2000. godine, stvorili su baštinu koja pokazuje važnost portugalskog predsjedavanja vezanog za budućnost EU.

 

Logo predsjedavanja

Logo Portugala za 2007. godinu otkriva potugalsko viđenje vizuelne reprezentacije predsjedavanja Evropskom unijom.

“Plavi cvijet” je simbol današnjeg Portugala: modernizam, harmonija, okeani, transparentnost i okrenutost ka budućnosti.

Latice su raspoređene slobodno, ali koncentrično simbolizirajući pojedinačni doprinos svake od zemalja članica zajedničkom nastojanju izgradnje Evrope.

Mogućnost da simbol usvoji boje svake od državnih zastava zemalja članica daje portugalskom predsjedavanju konstruktivan imidž otvorenosti i saradnje sa svakom od zemalja članica Evropske unije.

 

Portugal: 20 godina u EU

Portugal je 2006. godine proslavio 20 godišnjicu pristupa Evropskoj uniji.  Dvije decenije kasnije – nakon procesa pregovora koji je sam trajao skoro deset godina, sa uspjehom, zastojima i neizvjesnostima – rezultat integracije u Evropu bio je izuzetno pozitivan.

Uporedni podaci za EU i Portugal tokom proteklih dvadeset godina pokazuju jasnu uzročnu vezu između prosječnog razvoja zajednice i vlastitog razvoja Portugala.

 

Posjetite web stranicu predsjedništva na http://www.eu2007.pt/UE/aEN/ ili klikom na “quick link” u gornjem lijevom uglu.

Europa.ba