Završna svečanost zajedničkog projekta za deminiranje

Ambasador Dimitris Kourkoulas je 9. jula 2007. godine posjetio centre za deminiranje entitetskih uprava civilne zaštite,  kako bi se upoznao sa opremom i mašinama  za deminiranje, kako i sa timovima deminera i pasa obučenih za otkrivanje minskih sredstva. Ova posjeta se održala u sklopu svečanosti kojom je obilježen kraj osme i završne faze programa za deminiranje Evropske unije.  

Domaćini tokom posjete bili su gosp. Alija Tihić, direktor Federalne Uprave civilne zaštite i gosp. Dragan  Tupajić, direktor Uprave civilne zaštite RS-a. EU je od 1998. godine osigurao oko 23 miliona eura za program deminiranja koja su utrošena na fizičko deminiranje, obuku i opremu. U svojoj početnoj fazi program je provela njemačka NVO, a potom entitetske službe civilne zaštite. Izlazna strategija koja je 2003. godine dogovorena između EK-a i vlade BiH osigurala je održivost kapaciteta za deminiranje koje su izgrađeni na osnovu podrške EK-a i drugih donatora kao što su Japan i Kanada. Izlaznom strategijom je utvrđena skala sufinansiranja budućih faza i ona je važan primjer kako su lokalne vlasti preuzele vlasništvo nad projektom te kako su međusobno sarađivale.

U osmoj fazi, EU je osigurala bespovratna sredstva u vrijednosti od 330.000 eura za Upravu civilne zaštite F BIH i 170.000 eura za Republičku upravu civilne zaštite uz sufinansiranje Federalne vlade u iznosu od 1.957.656 eura i Vlade RS-a u iznosu od 1.100.202 eura.

Na završnoj svečanosti gosp. Alija Tihić je predstavio konkretne rezultate koje je Federalna uprava civilne zaštite postigla do danas na nekih 3.700.000 m2 površine i sa 1.000 očišćenih objekata i preko 229.000 neeksplodiranih ubojnih sredstava i oko 21.500 mina, koje su uklonjene i uništene. On je naglasio da se, kakogod, ovaj posao mora nastaviti u godinama koje slijede.   

Gosp. Dragan  Tupajić je istakao sa svoje strane da je Republička uprava civilne zaštite uništila oko 191.000 neekspolodiranih ubojnih sredstava, očistila 2.305.000 mpovršine i 850 objekata. Oni su takođe bili angažovani u 42 akcije u kojima je trebalo brzo djelovati kako bi se spasili životi građana.

Ambasador Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH, pozdravio je rezultate koje su postigle obje službe civilne zaštite a posebno deminere koje obavljaju ovaj opasan, ali veoma važan posao. On je naglasio da jedna trećina stanovništva u BiH još uvijek živi u područjima u kojima postoji opasnost od mina i da kontaminacija miniskim sredstvima predstavlja ozbiljan prepreku ekonomskom razvoju. On je čestitao vlastima i tehničkim stručnjacima u BiH za rezultate koji su do sada ostvarili – posebno na Dugogodišnjoj državnoj strategiji za deminiranje – te je apelovao na one koje su uključeni u ovaj proces da što djelotvornije upravljaju sredstvima namijenjenim za deminiranje, a koja su postala ograničenija u odnosu na predhodni period.

Europa.ba