Olli Rehn, komesar za proširenje, izrazio žaljenje povodom najnovijih dešavanja vezanih za reformu policije u Bosni i Hercegovini

Odbijanjem Nacrta prijedloga za reformu policije Visokog predstavnika/Specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka čak i bez razgovora, čelnici stranaka Haris Silajdžić i Sulejman Tihić su potkopali trenutna zalaganja da se postigne sporazum o reformi policije. Ovo je unazadilo šanse Bosne i Hercegovine za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Bosna i Hercegovina sada rizikuje da još više zaostane za svojim susjedima i bude zadnja na putu ka Evropi.

Komesar Rehn je rekao: “Zahvaljujem se gdinu Lajčaku na njegovim nastojanjima da olakša donošenje sveobuhvatnog sporazuma o reformi policije koji će omogućiti Bosni i Hercegovini da napreduje prema Evropskoj uniji. Gdin Lajčak ima moju potpunu podršku. Njegov nacrt prijedloga o reformi policije je u skladu sa tri principa Evropske unije koje je odredila Evropska komisija. Stoga snažno podstičem sve političke stranke da nastave sarađivati sa g. Lajčakom u konstruktivnom duhu na osnovu njegovog prijedloga i postignu sveobuhvatni sporazum bez odlaganja.

Bez postizanja sporazuma o reformi policije u skladu sa tri principa Evropske unije, Evropska unija nije u mogućnosti da zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom.

Europa.ba