Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini pozdravlja napredak postignut u ratifikaciji CEFTE

Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini pozdravlja odluku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o ratifikaciji Sporazuma o slobodnoj trgovini Centralne Evrope (CEFTA).

Ova odluka Bosne i Hercegovine o usvajanju predstavlja veliki iskorak u procesu konačnog ratifikovanja ovog važnog regionalnog trgovinskog sporazuma. Ona takođe pokazuje zalaganje Bosne i Hercegovine u daljem ekonomskom i trgovinskom integrisanju unutar regije kao i na putu ka evropskim integracijama. Od izuzetnog je značaja da se CEFTA ratifikuje prije održavanja Prvog ministarskog sastanka Zajedničkog odbora CEFTE, koji će se održati 28. septembra 2007. godine jer u suprotnom Bosna i Hercegovina neće moći učestvovati u donošenju važnih odluka kojima će se definisati funkcionalni, finansijski, proceduralni i operativni aspekti institucija CEFTE.

Regionalno jačanje unutar CEFTE je proces koji je komplementaran procesu evropskih integracija i time pokazuje da je konkretan način za nove CEFTA članice kako da poboljšaju svoje odnose u kontekstu glavnih evropskih tokova integracije.

Europa.ba