Bosna i Hercegovina potpisala Sporazum o viznim olakšicama i readmisiji

Sporazumi o viznim olakšicama i readmisiji su danas potpisani između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine. Ambasador Kourkoulas je toplo pozdravio potpisivanje sporazuma što predstavlja važan korak u saradnji između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Potpisivanje sporazuma je konkretan primjer zalaganja Evropske unije za građane Bosne i Hercegovine s ciljem poboljšanog kontakta među građanima Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Ambasador Kourkoulas je naglasio da potpisivanje sporazuma ne treba interpretirati kao nagradu za politički napredak. “U tom kontekstu, politička situacija u Bosni i Hercegovini postaje sve više zabrinjavajuća. Mora biti jasno da Bosna i Hercegovina neće moći parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prije nego se ostvari sporazum o reformi policije u skladu sa tri EU principa. Ukoliko se sada ne postigne napredak u reformi policije, Bosna i Hercegovina rizikuje da u procesu evropskih integracija zaostaje za svojim susjedima” rekao je ambasador Kourkoulas.

Nakon današnje ceremonije potpisivanja, visoki zvaničnici Evropske komisije su se sastali u Briselu sa gospodinom Tarikom Sadovićem, ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine i izrazili svoju zabrinutost zbog političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Europa.ba