Svečano otvaranje za saobraćaj graničnog prelaza Šamac

24 Septembra 2007. godine svečano je otvoren za saobračaj granični prelaz Šamac u prisustvu Dr. Nikole Špirića, Predsjedavajućeg Savjeta Ministara BiH; Ambasador Dimitris Kourkoulas Šef Delegacije Evropske Komisije u BiH i Gdin. Kemal Čaušević, Direktor Uprava za indirektno oporezivanje.

Evropska Unija investirala je, kao dio CARDS programa, više od 34,5 miliona Eura u granične prelaze u svim dijelovima BiH. EU je investirala više od 3,8 miliona Eura u granični prelaz Šamac.

Granični prelaz sastoji se od centralne zgrade za carinu i policiju, zgrade za inspekcijske službe, zgrade za pregled vozila i komercijalne zgrade. Također, sastoji se od 6 putnićkih traka i 2 trake za teretna vozila servisirano sa 14 kontrolnih kucica.

Gdin. Čaušević je pozdravio cijenjene goste i naglasio da je imao čast otvoriti sedam graničnih prelaza finansiranih od strane Evropske Unije u zadnjih tri godine sa ostalima koji su u toku.

Ambasador Kourkoulas naglasio je da Evropska Unija potpomaže izgradnju graničnih prelaza u BiH kao jedan od napora da se finansijski pomogne BiH, jer se kroz adekvatnu graničnu kontrolu roba i putnika može obezbjediti optimalan prihod od carinskih pristojbi. Međutim, dodao je, da se nada da će u narednih nekoliko godina i ove građevine postati nepotrebne jer će se zemlje zapadnog Balkana pridružiti Evropskoj Uniji.

Dr. Špiric zadivljen je savremenim kompleksom, koji pokriva površinu od 30.000 m2, i istaknuo činjenicu da su sva sredstva uložena u konstrukciju ostala u zemlji pošto su svi radovi izvedeni od domaćih firmi a materijali nabavljeni iz domaćih izvora.

Nakon što je ceremonijom presijecanja vrpce oznaćeno puštanje u promet graničnog prelaza okupljeni su razgledali kompleks.

Europa.ba