Predstavljen Informacioni sistem za migracije

Gosp. Andre Lys, zamjenik šefa Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini i gosp. Tarik Sadović, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, 15. oktobra 2007. godine, zvanično su pustili u rad Informacioni sistem za migracije.

Evropska unija je obezbijedila 920.000 eura za izgradnju i rad Migracionog informacionog sistema – integrisane elektronske baze podataka, koja će sadržavati sve podatke o kretanju stranih državljana – ulasku, boravku i napuštanju BiH. Ova baza podataka će istovremeno povezivati sve relevantne agencije i tijela: Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti, Graničnu policiju i Službu za odnose sa strancima čime će se omogućiti prikupljanje neophodnih informacija vezanih za proces migracije, te njihovu razmjenu i proslijeđivanje.

Uspostavljanje Informacionog sistema za migracije finansirano je kroz projekat CARDS 2003 u vrijednosti od 920.000 eura a njegova provedba se nastavila kao jedna komponenta u okviru CARDS 2005 – Podrška kapacitetima BiH za upravljanje procesom migracija, u ukupnoj vrijednosti od 1,2 miliona eura, koju je provela Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u partnerstvu sa Ministarstvom sigurnosti BiH.

Uvođenjem ovog sistema omogućiti će se poboljšanje državnog pristupa upravljanju informacija o procesu migracija od čega će koristi imati i građani BiH i strani državljani, jer će se donositi brže i preciznije odluke. Granična policija će pritiskom na dugme imati pristup svim relevantnim podacima kao što su zahtjev za izdavanje vize, prethodna istorija boravka u BiH i dosje u policiji, a što će pomoći da se provjeri status stranog državljanina, a potom poduzmu odgovarajuće aktivnosti.

Gosp. Lys je naglasio da je razvoj djelotvorne baze podataka o procesu migracija ključan za stvarne napore, koji se ulažu da bi se odgovorno upravljalo ovim procesima. Informacioni sistem za migracije će osigurati osnovu za razvoj pristupa u upravljanju migracijama, koji djeluje na temelju podataka i informacija. Uspostavljajući sistem, BiH je napravila korak dalje u ispunjavanju evropskih standarda u upravljanju migracijama. Ovo će pomoći da se dalje olakša vizni režim EU za građane BiH. Gosp. Lys je naglasio da će Evropska komisija nastaviti da pruža podršku BiH u njenim naporima za integraciju u EU, dodajući da Komisija računa na posvećenosti BiH kada je riječ o provedbi reformi neophodnih za bh. građane na evropskom putu, kojim se kreće njihova zemlja.

Europa.ba